Osman Can: AYM'ye vesayet odağı demek, hukuk devleti istemiyorum demek


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ağır sözlerle eleştirmesinin ardından MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'yapısı değiştirilmeli' çıkışı, Enis Berberoğlu kararının yerel mahkeme tarafından uygulanmamasına tepki olarak başlayan 'ışıklar yanıyor' tartışması Türkiye'nin hukuk sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

post

 Güncel    16.10.2020 17:01:42  


Prof. Dr. Osman Can. Anayasa Mahkemesi tartışmasıyla ilgili soruları Karar Tv'de yanıtladı.

OSMAN CAN'IN SORULARA CEVABI ŞÖYLE:

'Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyorum' demek; kanserli hücre demektir. 'Tanımamaya devam ediyorum' demek; kanserin çoğalması anlamına gelir. Bunun sayılarının artması ile de 'metastaz' oluyor.

2017'deki referandumda HSK, tamamen politik gerekçelerle biçimlendirildi, yürütmeye bağımlı hale getirildi. Ve bağımsızlığını önemli ölçüde yitirdi. Peki, HSK neden harekete geçmiyor? Suç mu işliyor? Hayır ama ortada disiplin sorunu var

HSK harekete geçmiyor. Çünkü, Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçerken, HSYK rasyonel olmayan gerekçelerle siyasete bağlı hale getirildi. HSYK bence kendisinin bağımsız olup olmadığını halka anlatacak bir fırsat bulmuştur.

AYM, daha önce vesayeti koruyan bir kurumdu. Uzun yıllar Anayasa Mahkemesi'nin müktesebatı problemliydi. 2010'da AYM'nin yapısı değişti, bu değişimle beraber kararlarında da farklılaşma başladı.

Parlamentonun son dönemlerde çıkardığı kanunlar, toplumun çıkarına hizmet etmiyor. Sadece belli grupların çıkarları için kanun çıkartılıyor. Sürekli 'torba yasa'lar gündeme geliyor.

Anayasa Mahkemeleri, hükümetin istemediği kararlar verebilir ve bu kararlar tartışma yaratabilir. Dünyanın pek çok yerinde de AYM kararları tartışılır. Fakat hiçbir ülkede AYM'nin kararları sonrasında yapısının değiştirilmesi gündeme gelmez.

Anayasa Mahkemeleri, hükümetin istemediği kararlar verebilir ve bu kararlar tartışma yaratabilir. Dünyanın pek çok yerinde de AYM kararları tartışılır. Fakat hiçbir ülkede AYM'nin kararları sonrasında yapısının değiştirilmesi gündeme gelmez.

Keşke yanlış anlaşılmalara neden olacak o tweet atılmasaydı. Hoş Engin Yıldırım vesayetçi bir insan değildir; yazdıkları ile ilgili ortada olan bir AYM üyesidir. Hatta sosyolojik olarak iktidarın profiline yakın bir isimdir.

OSMAN CAN KİMDİR?

Osman Can, 1992’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Erzincan Hukuk Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Almanya’nın Köln Üniversitesinde 1997'de yüksek lisansını, 2000'te ise doktorasını tamamladı.

Temmuz 2002 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne Raportör-Hâkim olarak atandı. Bu süre zarfında Türkiye tarihinin en çalkantılı dönemindeki önemli davalarda AYM Başkanlığı'nca raportör olarak görevlendirildi.

 2003 yılında Türk-Alman Kamu Hukukçuları Forumunu kurdu ve Türkiye Koordinatörlüğünü üstlendi.

2006 yılında Bilim Jürisi tarafından oybirliğiyle doçentliğe layık görüldü. 2010 yılında Demokrat Yargı derneğinin kuruluşunda yer aldı ve yargının tarafsızlığı ve çoğulculaştırılması mücadelesini sivil toplum örgütü üzerinden yürüttü.

2010 yılında Hukukçular Derneği’nce Türkiye’de “yılın hukukçusu” ödülüne layık görüldü.

Ekim 2010 itibariyle AYM'den ayrıldı. Yeni Anayasa Platformu'nun oluşumuna katıldı. 2011 Temmuzunda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Anayasa Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyeliğine başladı.

AK Parti 4. Olağan Kongresinde AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 2013'te Anayasa Hukuku Profesörü oldu.

Osman Can'ın ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Can, Almanca ve İngilizce bilmektedir.KARAR

#adıyaman,aym,osman can,tartışmalar