9. AHİLİK HAFTASI, TARİHİ TUZ HANINDA KUTLANDI


adıyaman'da ahilik haftası kutlamaları kapsamında tarihi tuz hanında geniş katılımlı bir etkinlik düzenlendi

post

 Ekonomi    2016-05-24  


Adıyaman Valiliği koordinasyonunda Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret İl Müdürlüğü ve Adıyaman Belediyesi tarafından bu yıl 9.’ su düzenlenen Ahilik Haftası kapsamında Saat:10.00′ da AESOB Başkanı Ziya DURANAY, Ticaret İl Müdür Vekili Mithat YILDIRIM ve Oda Başkanları ile birlikte Atatürk Anıtına çelenk bırakılarak, Vali Mahmut DEMİRTAŞ ziyaret edildi.

Daha sonra Saat:11.00′ de Tuz Hanında devam eden törene ise Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Belediye Başkan Yardımcısı Sait Kutlu, KOSGEB İl Müdürü M. Şükrü Mısır, Bilim,Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hacı Daştan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, Güney Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Sırrı Dost, Oda başkanları, diğer protokol üyeleri ile esnaflar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını yapan Adıyaman ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Ziya DURANAY; Ahi teşkilatının vizyonu ” hep birlikte büyük hedeflere yürümek” mantığına dayanır. Bu vizyon, örgütü ileriye yönelten yol gösterici bir ışıktır. Dünyaya düzen ve hizmet verme iddiasında olan Ahiler, misyonlarını yerine getirebilmeleri için önce kendilerinin mükemmel olmaları gerektiğinin bilincindedirler. Ahi, önce kendisine çeki düzen vermelidir ki; inandırıcı olsun, hizmet edebilsin.
Ahilerin Nitelikleriyle ilgili “Huyları güzel olan, zekâtını veren, anne ve babasına ihsanda ve itaatte bulunan, komşusunu ağırlayan, eline geçeni veren, işlerini güzelleştiren, sözlerinde doğru olan, amellerini en güzel bir hale getirmeye çalışan, sırlarını saklayan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, doğrulukta, arılıkta, muamelede bulunan, yalanı ve riyayı atan, helal kazanca koyulan, haramı bırakan, halka ihsan eden, kendisinden çekilenleri dolaşan, ona vermeyene veren, zulmedeni bağışlayan, kötülük edene iyilik eden, hakikate giren, kardeşlerinin haklarını eda eden, komşularına karşı müsamahada bulunan, onlardan uzak olanı soran, yakındakini dolaşan, hastayı ziyaret edip halini, hatırını soruşturan kişi” olduğunu" ifade etti.

Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRAŞ, Ahilik Haftasını kutlayarak başladığı konuşmasında esnaf ve sanatkarlara yıllarca hizmet veren Tarihi Tuz Hanı’nın restorasyon çalışmalarına değindi. Demirtaş; “Adıyaman’da gerçekleştirmek istediğimiz ancak, hukuki sebeplerden dolayı ciddi bir çalışma yapamadığımız eserlerden bir tanesi de tarihi tuz hanıdır. Bu tarihi binanın projesi hazırlanmış ve kuruldan da onaylanmıştır. Hukuki problemleri çözdüğümüz anda inşallah en yakın bir zamanda bu binayı restore ederek Adıyamanlı vatandaşlarımıza güzel bir eser kazandırmayı düşünüyoruz” dedi.
Vali Mahmut Demirtaş konuşmasının devamında, “Ahilik İslam tarihinde ticareti ahlakla bütünleştirmiş çok önemli müesseselerden bir tanesidir. Bugün ülkemizde birlik ve beraberlik varsa, eğer ekonomimiz iyi bir şekilde işliyorsa bunda esnaflarımızın ve ticaret erbapları mızın çok büyük katkıları bulunmaktadır. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak, Ahi Evran kültürünü tekrar canlandırmamız, haramı-helâlı ayırt etmemiz gerekiyor. Bütün esnaflarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Adıyaman Belediyesi tiyatro ekibi tarafından ahilikteki şed kuşatma töreni sahnelendi. Daha sonra ödül törenine geçildi.
Vali Mahmut Demirtaş, bu yıl “il Ahisi” seçilen 10 yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra 1976 yılında istifa ederek ticari hayata atılan,dürüst, adaletli ve mütevazi kişiliğinin yanında, bir çok sosyal faaliyetlere imza atmış, bir çok STK’ larda görev almış, teşkilatmıza ve Adıyaman’a yaptığı başarılı çalışma ve hizmetlerde bulunan halen esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifi başkanlığı görevini sürdüren Madeni Sanatkarlar Odası üyesi Abuzer Aslantürk’e kalafatı giydirerek ödülünü hediye etti. Bu yılın 2. Ahisi seçilen, 1969 yılından bugüne kadar Kasaplık mesleğinde 15 usta, 40 civarında kalfa ve çırak yetiştiren, Kasaplar Odası üyesi Osman SABAK’ a, ATSO Başkanı Mustafa USLU ödülünü takdim etti. bu yılın 3. Ahisi seçilen 1971 yılından bugüne kadar aktif olarak mesleğini icra eden, bu güne kadar 30 usta, 40 civarında kalfa ve çırak yetiştiren, Madeni Sanatkarlar Odası üyesi Mustafa Uyan’ a, Birlik Başkanı Ziya Duranay ödülünü verdi.
9. Ahilik Haftası kutlamaları törenin sonunda müftülük görevlisinin yaptığı mezat açılışı duası sonunda törene katılanlara ve vatandaşlara Belediye Başkanlığınca hazırlanan Ahi pilavı ikram edildi.
Tören sonrası Vali Mahmut Demirtaş ve protokol üyeleri, Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde tarihi oturakçı pazarı esnafını ziyaret etti.

şehirde bu hafta, tayfun güzel, ferhat vural, ziya duranay, esnaf odaları