KAPATAN KAPATANA.!


EN FAZLA 4 AY DAYANABİLİYORLAR,ADIYAMAN’DA KÜÇÜK ESNAFIN EKONOMİK ESNAFIN DURUMU HER GEÇEN GÜN DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR. YENİ İŞYERİ AÇAN BİR ESNAF 4 AY SONRA KEPENK KAPATIYOR

post

 Ekonomi    2016-05-24  


 Adıyaman’da ekonomik veriler her geçen gün daha da kötüye gidiyor.  Küçük esnaf olarak bilinen çarşı esnafı, işyerini bazen siftahsız kapatırken, bazen de tek müşteriyle günü tamamlıyor. Adıyaman esnaf ve sanatkârlar odası verilerine göre 2015 yılı içinde kapanan işyeri sayısı 697 iken, bu yıl ilk 4 ayında kapatılan işyeri sayısı 402’ye ulaştı.

 Adıyaman’da çarşı esnafı olarak bilinen küçük esnaf işyerini açtığı gibi geri kapatıyor. Nedeni ise yüksek maliyet, SSK primleri ve dükkân kiraları olarak gösterildi.

  2015 yılında resmi verilere göre Adıyaman’da 1715 esnaf işyeri açarak ticarete başladı. Ancak yıl içerisinde istediği verimi alamayarak işyerini kapatan esnaf sayısı 697 oldu. Ayrıca bu esnaflardan 96 tanesi ise birden fazla olan işyerini teke düşürdü.

 Bu yıl rakamlar daha da kötü. Çünkü yılın ilk 4 ayındaki kapanan işyeri sayısı neredeyse geçen yılın tamamına yaklaştı. 2016 yılında 1 Ocak ile 31 Nisan tarihleri arasından Adıyaman’da 895 yeni işyeri açıldı. Ancak bu 4 aylık kısa süre içerisinde açılan işyerlerinin yarısı yani tam 402 tanesi geri kapatmak zorunda kaldı. İki mesleği olan esnaf işyerlerinden birisini de kapatmak zorunda kaldı. Bu rakam ise ilk 4 ay için 47.

 Semtlere göre değişen yüksek dükkân kiraları işyeri kapatmada birinci öncelik. Yüksek SSK primi ve sigortalı işçi çalıştırma zorunluluğu nedeniyle rakamlar sürekli yükselince esnaf işyerini açtığı gibi ya kapatıyor, ya da borç batağına sürükleniyor. HABER MERKEZİ

adıyaman,şehirde bu hafta