Genç İşsizlik Alarm Veriyor!


Adıyaman'da işsizlik alarm verirken,Pandemiyle birlikte işini kaybedenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.Türkiye'de en çok işsizin olduğu bir kaç il arasında yer alan Adıyaman,istihdam alanlarının yetersizliği ve sanayisinin yeterince gelişmemesi işsizliğin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

post

 YEREL    16.11.2020 15:01:08  


Rakamlardaki çelişki

Geçen sene Adıyaman'da İŞKUR'a kayıtlı 72 bin işsiz vardı.Bunlardan yaklaşık 52 bini aktif 20 bini ise pasif işsizdi,yani İŞKUR'a kaydını yenilemeyenler.Pandemi süreciyle birlikte işsiz sayısının artması gerekirken İŞKUR'daki işsizlik rakamları tam tersini söylüyor.Bugün itibariyle Adıyaman İŞKUR'a kayıtlı iş arayanların sayısı 35 bin 525 kişi olarak bildirildi.Bunlardan 18 bin 550'si erkek,16 bin 975 kişi ise kadın işsiz.Aradaki 35 bin kişinin işe mi yerleştiği yoksa kaydını mı yenilemediği konusu gizemini koruyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 13.2  olduğunu açıklamıştı.

TÜİK'e göre istihdam edilmeyen, iş aramak için son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişiler işsiz olarak kabul ediliyor ve resmi işsizlik oranı buna göre hesaplanıyor. İşsiz olduğu halde TÜİK'in açıkladığı dar tanımlı iş gücü istatistiklerinde işsiz sayılmayan milyonlarca kişi bulunuyor. İş gücü istatistiklerine dahil edilmeyenler arasında iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayan ve mevsimlik çalışan insanlar da yer alıyor. Bu bağlamda dar tanımlı işsizlik verileri işgücü piyasalarındaki gerçek tabloyu yansıtmadığı için sık sık eleştirilerin hedefi oluyor. TÜİK'in Ağustos ayına ilişkin açıkladığı 4 milyon 194 bin kişilik işsiz sayısına, iş bulma ümidi olmadığı için iş amayan ama çalışmaya hazır olan 1 milyon 331 bin işsiz ve Mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, irad sahibi olma, emeklilik gibi nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu beyan eden 2 milyon 829 bin işsiz eklendiğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 277 bin kişiye ulaşıyor. Geniş tanımlı işsizlik oranı da yüzde 25'i aşıyor.

Adıyaman'daki genç işsiz sayısı daha fazla

630 bin nüfusun yer aldığı Adıyaman'da işsizlik rakamlarının resmi rakamların çok üzerinde olduğunu dile getiren uzmanlar," Adıyaman bir sanayi kenti değil,tarım kenti desek daha yerinde olur.Organize sanayi bölgelerinde istihdam edilen işçilerin çoğu tekstil kollarında çalışıyor. Pandemiyle birlikte bu işletmelerin çoğu işe ara verdi ve bir çok işletmede ekonomik olarak zora düştü.Haliyle bu zorluk çalışanlara yansıdı.Bir çok insan işini kaybetti.Devletin bu işletmeleri ayakta tutması için bir an önce destek çıkması lazım.Yoksa işsizler kervanına her gün yenileri eklenecek" dediler.

İşsiziler konuşuyor

Gazetemize konuşan işsizlerde Hatice G'..3 yıl önce  üniversiteden mezun olduğunu söyleyerek,bu süreçte çalmadığı kapı bırakmadığını ve doğru düzgün bir iş bulamadığından yakındı. " Büyük hayallerle üniversiteden mezun oldum.Bir yıl boyunca KPSS'ye hazırlandım,sınava girdim iyi bir puan aldım,maalesef bunların hiç biri işe girmem için yeterli olmadı.İlle de dayın olacak,dayın yoksa ağzınla kuş da yakalasan boştur bunu anladım.İnan artık bunalıma girdim,ümidimi yitirdim ve utanıyorum babamdan harçlık istemeye.."

Genç işsizlerden Mehmet S'.." 4 yıllık Üniversite mezunuyum,bırakın devlet dairesine girmeyi asgari ücretle bile iş bulamıyorum.Her yere başvuruyorum hiç birinden sonuç çıkmıyor,ilimizde bulunan ulusal marketlere bile müracaat ettim ne iş olsa yaparım dedim, oralardan bile dönüş olmadı.Siyasilerin aileleri, akrabaları rahatlıkla iş bulabiliyor ama biz bulamıyoruz.Yaşım geçiyor hala bekarım arkadaşlarımın çocukları var,'bana neden evlenmiyorsun diyorlar' beş parasız,işsiz güçsüz nasıl evleneyim? İmkanım olsa bir gün burada durmam giderim."     

   İşsizlik Türkiye'nin en büyük sorunu

NTVMSNBC 'de yer alan haber göre,Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin analiz edildiği Ulusal Gözlemevi raporunda istihdam politikaları değişmezse Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ciddi boyutta kentsel genç işsizlik sorunu yaşayacağına dikkat çekildi.

Türkiye’nin işgücü piyasasına ilişkin veriler sunan ulusal gözlemevi raporunda ise işsizlik oranı göze çarpan unsur oldu. Türkiye’deki işsizlik “genç yaş sorunu” olarak tanımlanırken, 15-19 yaş grubu erkeklerin yüzde 15’inin, 20-24 yaş grubu erkeklerin yüzde 19’unun, 15-24 yaş grubu kadınların ise yüzde 15’inin işsiz olduğu belirtildi.ŞEHİRDE BU HAFTA

#adıyaman,işsizlik,işkur,genç,nüfus,şehirde bu hafta