5 kuruş için 5 köyü feda ettiler!


ADIYAMAN’DA SOFRAZ ILICALI ÇAYI ÜZERİNE YAPILAN HES BARAJI NEDENİYLE 5 KÖYDEN 2 BİN’E YAKIN İNSANIN MAĞDUR OLDUĞUNU İDDİA EDEN KÖY SAKİNLERİ, “SAF-HES” İSİMLİ FİRMA SAHİPLERİNE ATEŞ PÜSKÜRDÜLER.

post

 Güncel    2016-06-07  


Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Yelbastı köyü yakınlarında Sofraz Ilıcalı çayı üzerine yapılan “SAF-HES” isimli hidroelektrik santrali, 10 kilometre uzunluğundaki dere yatağında bulunan arazilerin tek su kaynağınıydı.  Köylüler, “HES” projesi nedeniyle Çay’ın suyu kesilince, 2 bin dönüm arazilerinde bulunan meyve, sebze, çeltik ekili alanlarının sulama yapılmadığı gerekçesiyle kurumaya yüz tuttuğunu ifade ettiler. 

 Bu bölgede bulunan Yelbastı köyü, Üçgöz köyü, Hoyratlı köyü, Konuklu köyü ve mezraları ile Satıluşağı mezrasının faydalandığı eskiden gürül gürül akan ve içerisinde balıkların yaşadığı Sofraz Ilıcalı Çay’ı, şimdilerde kurumuş,çöle dönmüş ve toplu balık ölümlerinin yaşandığı yer olarak hafızalara kaydedilmiş.

 Mağdur olduklarını iddia eden köylüler, HES projesi kapsamında firma sahipleriyle yapılan protokolde: Sofraz Ilıcalı çayı suyunun kış mevsiminde enerji üretimi amaçlı, yaz mevsiminde ise sulama amaçlı kullanılması konusunda bir maddenin bulunduğunu belirttiler. Ancak inşaat bittikten sonra enerji üretimine başlayan santralden sulama amaçlı su bırakılmadığı için arazilerin de sulanmadığı ve bu nedenle yüzbinlerce liralık maddi kaybın yaşandığını iddia ettiler.

VERİLEN HİÇ BİR SÖZDE DURULMADI!

Köy sakinlerinden Cumali Şahin, “burada SAF-HES isminde bir baraj yaptılar. İlk önce bize yazın suyu sizlere vereceğiz, kışında enerji üretiminde kullanacağız diye söz verdiler. Ancak baraj bittikten sonra su vermediler. Su vermeyince bütün bahçelerimiz kurudu. Sondaj vurduk, masraf yaptık ama su yetmiyor. Verdikleri sözlerin aslı-astarı yok, rezil bir durumdayız. Kaymakamlığa gittik, her yere gittik yani. Her yere müracaat ettik ama bir sonuç almadık. Bir damla su yok yani napacaz, ne edeceğiz bilmiyoruz. Bizim mağduriyetimizi yetkililer duysun artık” diye konuştu.

KİMİ KİME ŞİKÂYET EDECEĞİZ? ZENGİN ZENGİNİ BIRAKMAZ!

Bir başka köy sakini Ali sancak; “  700 kök narım var, su yok!, 200 kök cevizim var, su yok! 5 bin kök kavağım var, su yok!. Kestiler suyu. Barajı yapan firma suyumuzu kesti. Gittik durumumuzu anlattık, yazın size su vereceğiz dediler ama yok! Su vermiyorlar bize. 30 yıldır ben burada çiftçilik yapıyorum ömrümü verdim buraya. Bak ağlıyorum bu yaşımda. Kimi kime şikâyet edeceksin? Zengin zengini bırakmaz. Zararım çok, hayatım bitti vallahi. Bak ağlıyorum ya.(ve başlıyor hüngür hüngür ağlamaya..)   Yazık değil mi bana, aileme. 30 dönüme yakın sulu arazim mahvoldu, bittim yani çarem yok” diye dert yandı.

İLGİLENECEĞİZ DEDİLER AMA BİZİ UNUTTULAR!

Müslüm Payam isimli köy sakini ise; “HES barajı için firma yetkilileri buraya il geldiklerinde biz inşaat için tepki gösterdik. Sonra bize yaz mevsiminde sulama yapıldığı süre içerisinde kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Suyun yüzde % 70’ini Çay’a bırakacağız. Yetmediği takdirde de hepsini bırakacağız dediler. Normalde 20 dönüm arazim var ve buraya pirinç ekiyordum. Ama su gelmediği için sadece 3 dönümüne pirinç ektim ama ona da su yetmiyor. Akşamları zaten su gelmiyor, sabahları biraz geliyordu ancak şu anda o da yok. Yani mağduriyet çok yüksek. Kimseyi dinlemiyorlar. Burada bin dönümden fazla arazi, hepsinde de bağ-bahçe, pamuk, mısır ve pirinç ekiliydi ama su yok diye herkes arpa ekti. Biz sorunumuzu anlattık ama ilgilenmediler. Kaymakam beye söyledik, Vali Bey’e de söyledik ama ilgilenmediler. Tamam dediler ama arayan soran yok. şikayetimiz üzerine gelen yetkililerin tespit tutanağında "Sofraz çayı üzerinde inşa edilen HES barajının kapaklarının 25.12.2015 günü ve öncesi yaklaşık 48 saat kapalı tutulduğu bu nedenle de doğal dengenin bozularak su da yaşayan canlıların telafisi mümkün olmayan zararlar gördüğü,balık ölümlerinin olduğu,bu nedenle gerekli önlemin alınarak ilgiler hakkında gerekli yaptırımların yapılmasının  uygun olacağı görüş ve kanaatine varılmıştır. " denilmesine rağmen ilgililer hakkında hiç bir işlem yapılmamıştır.." dedi. 

SADECE BEN DEĞİL 5 KÖY’ÜN HEPSİNİ MAĞDUR ETTİLER!

Rahman Korkmaz isimli köylü ise; “bizim burada 5 dönüm arazimiz var. Pirinç yapıyorduk. Su olmayınca arpa ekmek zorunda kaldık ama yine su vermediler. Dönüme 700 kilo veren arazi bu sene 200 kilo verdi. Suyu kestiler, bırakmıyorlar. Bize yazın bırakacağız dediler ama yaz geldi bir damla su yok! Suyu bırakmıyorlar. Bütün köylüler mağdur, hayvanlar geliyor su içmeye onlar bile içecek su bulamıyor. Koskoca çay kurudu. Arazilerimiz kurudu, bahçelerimiz kurudu. 2 bin baş hayvan var ama içecek bir damla su yok. HES barajını yapan firma bizi Sürekli kandırdılar. Valiliğe, kaymakamlığa, DSİ’ye şikâyet ettik, Bakanlığa kadar şikâyetlerimizi ilettik. Döneceğiz dediler dönmediler. Bizi hesaba almadılar. Çaremiz kalmadı yani” dedi. HABER MERKEZİ

 

adıyaman,şehirde bu hafta