Ramazan nefsin terbiyesidir


RAMAZAN NEDİR? Hem Kur’an ve hem de orucun bir araya geldiği bir ay olduğundan dolayı kültürümüzde rahmet ayı olarak nitelendirilmiştir. ORUÇLU BİR İNSAN ORUCUN HAKKINI VERMEK İÇİN NE YAPMALIDIR? Orucu bütün bedenine ve ruhuna tutturmalıdır. Yalandan dolandan her türlü hileli söz ve tavırlardan uzak durmalı orucun sevabını boşa çıkaracak davranışlardan kaçınılmalıdır. Eline, diline, beline sahip olmalı. İncitmemeli , kul hakkını gözetmeli doğru ve dürüst davranmalıdır. YEMEK, İÇMEK, CİNSİ MÜNASEBET ORUCU BOZAR DA,KAZANCI HARAM OLAN,YALAN SÖYLEYEN,DEDİ KODU YAPANIN ORUCU BOZULMAZ MI? Elbette haram kazanç yalan, dedikodu, iftira, gibi kötülükler orucun sevabını yok eder. Eğer sadece kendimizi aç bırakmak istemiyorsak bu gibi haramlardan kaçınmalı ve korunmalıyız. Bu hafta başlayacak olan ramazan ayında bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak, oruç, teravih, bayram, namaz ve ibadet ile ilgili bütün bilinmeyenleri veya toplumda yanlış bilinen şeyleri, ilahiyatçı Mustafa Çatlı hocayla konuştuk

post

 17    2016-06-10  


RAMAZAN NEDİR?

Oruç kelimesi Farsça Ruze kelimesinden dilimize geçmiştir. Arapça Savm ve Siyam kelimeleri ile ifade edilir. Allah’ın (c.c) rızasını kazanmak amacıyla bir gün boyunca yeme ve içmeden , cinsel ihtiyaçlardan uzak durmaktır. Manevi anlamda ruhun bedene hakimiyetini , iradenin güçlenmesini ve nefis eğitimini ifade eder , Allah’ın (c.c) gözetiminde olduğumuzu bize hatırlatan ve teslimiyetin ifadesi olan önemli bir ibadettir. Ramazan ise oruç tuttuğumuz ve ayrıca kendisinde Kur’an’ın inmiş olduğu kameri aylardan biridir. Hem Kur’an ve hem de orucun bir araya geldiği bir ay olduğundan dolayı kültürümüzde rahmet ayı olarak nitelendirilmiştir. 

ORUÇ NEDEN NİÇİN FARZ KILINMIŞTIR?ORUÇ SADECE AÇ KALMAK MIDIR?

Elbette oruç sadece aç kalmak değildir. Hem bedene hem de ruha (iç dünyamıza) tutturulması gereken bir ibadettir. Orucun anlam ve felsefesine aykırı düşen düşünce ve davranışlardan kendimiziz korumaktır. Oruçlu iken kötü söz ve davranışlarda bulunmak İslam’ın yasakladığı bir eylemi gerçekleştirmek manevi anlamda orucu bozar. Kişi o ibadetin hazzını alamaz ve sadece aç kalmış olur. İbadet eden Müslüman’ın bunu göz önünde bulundurarak ibadetini gerçekleştirmesi gerekir.

ORUÇLA ALLAH'IN BİZE EMRETTİĞİ NEDİR?BİZDEN NEYİ İSTİYOR?

Oruç ibadeti her türlü kötü duygu ve düşüncelerden uzak durmayı , iradenin güçlenmesini sağlayan ruhsal bir arınmadır. Bu ibadetle elimize , dilimize , gözümüze , gönlümüze…. Sahip olmayı öğreniriz. Önemli olan bu ayda kazandığımız manevi disiplini koruyarak diğer on bir aya yaymaktır.Yüce Allah Ramazan ayında bu disiplini bize öğreterek ruh ve beden bütünlüğünü,uyumunu sağlamaktadır.

ORUÇLU BİR İNSAN ORUCUN HAKKINI VERMEK İÇİN NE YAPMALIDIR?

 Orucu bütün bedenine ve ruhuna tutturmalıdır. Yalandan dolandan her türlü hileli söz ve tavırlardan uzak durmalı orucun sevabını boşa çıkaracak davranışlardan kaçınılmalıdır. Eline, diline, beline sahip olmalı. İncitmemeli , kul hakkını gözetmeli doğru ve dürüst davranmalıdır. İşte oruç hakkı ile tutulduğunda kişiye takva bilincini kazandırır. Orucun hakkını vermek için takva bilincine ermeliyiz. Sınırlarımızı aşmamalıyız.

KİMLER ORUÇ TUTAMAZ? VE ORUÇ TUTMAYAN NE YAPMALIDIR?

A) Yolcular : Ramazan ayında yolculuk yapan ve yolculuğa dayanamayan kişiler tutamadıkları gün sayınca daha sonradan tutarlar. Buna Kaza Orucu denir. Yolculuğa dayanıyorsa tutmasında bir sakınca yoktur.

B) Hastalar : İyileşme durumu bulunan  hastalar Bayramdan sonra tutamadıkları günleri sayısınca oruçlarını kaza ederler. İyileşme durumu bulunmayan hastalar ise (şeker, hipertansiyon, kalp, kanser, vb.) fidye verirler. Fitre oranı her yıl Diyanet İşleri Başkanlığınca  kamuya duyurulur. Bir fakiri sabah akşam doyuracak oranda bir miktardır. 2016 yılı için 15 TL’dir.

C) Yaşlılar : Oruç tutamayacak düzeyde yaşlı olanlardan maddi durumu iyi olanlar fidye verirler. Maddi durumu iyi olmayanlar ise fidye de vermezler.

D) Hamile ve Bebekli Kadınlar : Oruç tuttuğunda kendisi veya bebeği zarar görecekse oruçlarını tutmaz daha sonradan kaza ederler.

İSLAM'IN TÜM EMİRLERİNDE BİR HİKMET YÖNÜ VARDIR,ORUCUN HİKMETİ NEDİR?

Orucun en önemli hikmeti kulluğun bilincine ve sırrına ermektir. Bunun yanı sıra maddi ve manevi , bireysel ve toplumsal bir çok hikmeti de bünyesinde barındırmaktadır. Aç olanın halinden anlayan müminler zekat, sadaka, fitre, yiyecek, giyecek vb. infakta bulunurlar. Toplumsal dayanışma ve kardeşliğin zirve yaptığı rahmet ve bereket ayıdır Ramazan.

NEFS-İ TERBİYEDEN NE ANLAMALIYIZ?

Nefsi Rabbine karşı azgınlaştıran ve isyana vardıran her türlü düşünce ve davranışlardan alıkoymak, terbiye etmektir. Bunu da  oruç, namaz, tefekkür, riyazet, kısaca kullukla gerçekleştiririz. İbadetin yani sıra haramlardan kaçınmakla nefis terbiyesi tamamlanmış olur. Bir yanda ibadet öte yanda günahlarla hayatı karartmak nefis terbiyesi demek değildir. Çünkü kötülük iyiliğin zıddıdır.

YEMEK, İÇMEK, CİNSİ MÜNASEBET ORUCU BOZAR DA,KAZANCI HARAM OLAN,YALAN SÖYLEYEN,DEDİ KODU YAPANIN ORUCU BOZULMAZ MI?

Elbette haram kazanç yalan, dedikodu, iftira, gibi kötülükler orucun sevabını yok eder. Eğer sadece kendimizi aç bırakmak istemiyorsak bu gibi haramlardan kaçınmalı ve korunmalıyız.

İSLAM'IN KELİME ANLAMI NEDİR?MÜSLÜMAN KİMDİR?MÜSLÜMAN DENİLİNCE NASIL BİRİNİ HAYAL ETMELİYİZ?

İslam kelimesi selam kelimesinden türetilmiştir. Selam: esenlik, güven, barış ve teslimiyet anlamına gelir. Müslüman: Allah’ın emirlerine kayıtsız ve şartsız teslim olan ve boyun eğendir. Peygamber efendimizin ifadesiyle Müslüman elinden ve dilinden insanların kendisini güvende hissettiği kişidir.Müslüman denilince hayatın her alanında Allah’a olan teslimiyetini ispat eden kişi hatıra gelmelidir.

CAMİLERİ DOLDURAN İNSANLAR GERÇEKTEN İSLAM FELSEFESİNİN, ÖZÜNÜN FARKINDALAR MI?

Camileri dolduran insanlar yaptıkları ibadetin anlam ve felsefesinden uzaktırlar. Camide Allah var ama ticaretinde (haşa) Allah yok.Dini sadece camiye hapseden bir anlayış. Dünyevileşmenin en önemli belirtisi sosyal hayatta, kamusal alanda Allah’ın emirlerinin geçerli olmayışı.

"MÜSLÜMANLAR BİR VÜCUDUN ORGANLARI GİBİDİR.." DENİLİR, BU NASIL BİR ORGANDIR Kİ BU ORGANLARDAN  BİRİ AKDENİZ SAHİLLERİNE CANSIZ BİR ŞEKİLDE VURULUR DİĞER ORGANLAR BANA MISIN DEMEZ?

Beden parçalanmış, organlar çürümüştür. Eğer gerçekten bir beden olmayı başarabilseydik bütün Müslümanların sorunlarını derdimiz bilir ve birlikte çözüm yolları arardık. Günümüzde İslam dünyasının hali içler acısıdır. Başımıza gelen de birlik olamayışımız vahdeti gerçekleştiremediğimizdendir bu nedenle peygamberimizin tanımıyla bir binanın tuğlaları gibi bir birimiz ile bütünleşmeliyiz.

YAŞANTI OLARAK GÜNÜMÜZ MÜSLÜMANLARI İLE GAYRİ MÜSLİMLER ARASINDA PEK FARK KALMADI ,NEDEN?

İnandığınız gibi yaşamazsanız bir müddet sonra yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız. Müslümanlar inançlarından uzaklaşmanın sonucu olarak gayri Müslümlere  benzemeye başladılar. Bu gün giyim –kuşam, tüketim kültürü vb. konularda onlarla aramızda pek bir fark yok. Bir topluma benzemeye çalışanlar şüphesiz ki o toplumdan olurlar.

TANRIYA İNANIYORUZ DİYORUZ CAMİLERİ DOLDURUYORUZ ANCAK VARLIKLARIMIZI DAHA ÇOK KUTSUYORUZ BU BİR ÇELİŞKİ DEĞİL MİDİR?

Allah’ı unutturacak Allah’ın kitabını ve Resulünü  gölgeleyecek her türlü sevgi, mal, kişi, mevki ve dünyalıklar bizi amacımızdan uzaklaştırır. Bu anlamda her Müslüman her an kendisini hesaba çekmelidir. Allahtan alıkoyacak her türlü düşünce ve inançlardan kurtulmadıkça hakkıyla teslim olmuş olmayız.

NAMAZIN HER REKATINDA "YALNIZ SANA KULLUK EDER, YALINIZ SENDEN YARDIM DİLERİZ" DERİZ.ANCAK PRATİKTE O'NUN DIŞINDA HERKESTEN YARDIM DİLİYORUZ,PEKİ MÜSLÜMAN YALAN SÖYLER Mİ? VERDİĞİ SÖZDE CAYAR MI?

Teoride caymaz. Ama pratik farklı bir durumu göstermektedir. Servet, şöhret, iktidar gibi Allahtan alıkoyan nice kutsallar var günümüzde. Müslüman yalan söylemez, sözünden caymaz. Ahde vefa gösterir. Antlaşmanın gereğini yapar.

KUL HAKKI,FAİZ,HARAM YİYEN BİR İNSANI NAMAZ ORUÇ UMRE KURTARIR MI?

Bilinçli olarak yaparsa kurtarmaz. Hata ve kusur sonucu yapmışsa ve Allahtan Affını dilemiş, durumunu düzeltmişse Allah tövbeleri kabul edendir. Peygamber efendimiz : Müflis aslında cennete girmesi gerekirken üzerindeki kul haklarından dolayı cehenneme atılan kişidir demiştir. Dolayısıyla günahlarla ibadetlerimizi boşa çıkarmamalıyız.

GÜNÜMÜZDE HER CAMİA BULMUŞ KENDİLERİNDE GÖRE BİR HOCA VEYA ŞEYH, ONUN KENDİLERİNİ KURTARACAĞINA İNANIYORLAR,GERÇEKTEN ÖYLEMİ? NEDİR BU ŞEYH HOCA ENFLASYONU?

Dinden uzaklaşmanın sonucu olarak kurtarıcılar çoğalmıştır. Peygamber kızı olmak bile insanı kişisel sorumluluktan kurtarmıyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v) : size iki şey bıraktım onlara sarıldığınız müddetçe yolunuzu sapıtmazsınız. : Allahın Kitabı Kur’an-ı Kerim ve benim Sünnetim buyurmuştur. Bu iki Kaynağın dışındakiler her an hata ile maluldür.

KİTABA BİLGİYE HİKMETE BU KADAR ÖNEM VEREN BİR DİN VE BU TEORİYLE ZIT YAŞAYAN  BİR TOPLUM,OKUMAYAN ARAŞTIRMAYAN BİR İSLAM TOPLUMU? BU ÇELİŞKİNİN KAYNAĞI NEDİR?

Din kitaba, bilgiye, ve hikmete önem veriyor ama Müslümanlar değil. Kitabın hidayetinden uzaklaştıkça bilgiden de hikmetten de uzaklaştık. Işık gidince karanlıklar hakim olur.

MÜSLÜMANLAR VEYA İSLAMİ CAMİALAR KOMPLO TEORİLERİNE PEK MERAKLILAR,BİREYSEL HAYATTA KOMŞUNUN HAKKINA TECAVÜZLERİ BİLE İSRAİLE ABD YE MAL EDECEK KADAR,YAHU BU MÜSLÜMANLARIN HİÇ Mİ KABAHATİ/SUÇU YOK? İSRAİL Mİ TEFECİLİK YAP HARAM YE YALAN SÖYLE DİYOR?

Ayette Yüce Allah : İçimizdeki beyinsizlerden dolayı bizi helak etme Allah’ım diye dua etmemizi öğütlemiştir. Sorumluluklarımızı Kabul etmek Yerine birilerini Suçlamak kolayımıza geliyor. Karanlıklara sövmek yerine hiç olmazsa bir mum yakmak gerekir. ABD ve İsrail’in bu kadar güçlenmesi Müslümanların sorumsuzluğundandır. Çalışmadıkça, üretmedikçe, tüketici olmaya devam ederiz.  Öncelikle iğneyi kendimize batırmalıyız.

SON OLARAK MÜSLÜMAN İSLAM DÜNYASINI KURTARMAK ZİYADE KENDİNİ KURTARMAK İÇİN NE YAPMALIDIR?

Teslimiyetini sorgulamalı Allah ve Resulüne olan imanını her an yenilemelidir. Sorumluluğunun bilincinde olan aklını kullanan, eleştirel bakabilen bağımsız şahsiyetli Müslümanlar olmalıyız.

Şehirde Bu Hafta Gazetesi Yerel Olmakla Birlikte Meselelere Evrensel Bakabilen Adıyaman’ın Sorunlarını Gündeme Taşıyan , Çözüm Yolları Arayan Her Sayıda Farklı Bir Soruna Dikkat Çeken , Gündem Yapan Çaplı , Samimi ve Gayretli Bir Gazete Olarak Durmaktadır. ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM….RÖPORTAJ:FERHAT VURAL,ŞEHİRDE BU HAFTA

MUSTAFA ÇATLI KİMDİR?

1962 Yılında Adıyaman'da doğdu, 1981 yılında İmam Hatip Lisesinden mezun olarak 1985 yılında Konya Selçuk üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okudu. Evli ve 5 Çocuk Babası olan Mustafa Çatlı, halen öğretmenlik mesleğini sürdürmekte... 

adıyaman,şehirde bu hafta