ŞİRİN İLÇEMİZ TUT, DUT FESTİVALİNE HAZIRLANIYOR


Bu hafta Yeşillikler diyarı, şirin mi şirin,sakin mi sakin bir ilçemize götüreceğiz sizleri.Adıyaman'ın TUT ilçesine. Dut meyvesinin yetiştiği en önemli ilçelerimizden olan Tut’ta, ilk defa bu yıl DUT festivali düzenlenecek.Festival; 7 Temmuz – 9 Temmuz tarihleri arasında yapılacak etkinliklerle misafirlerini ağırlayacak. Festival kapsamında, konserler, sergi ve söyleşiler, yamaç paraşütü uçuş gösterileri gibi birçok etkinlik yapılacak.Ayrıca DUT çalıştayı düzenlenecek.

post

 YEREL    2016-06-21  


Doğrusu bu gazeteyi çıkardığımız ilk günden itibaren her ay  bir ilçemizi ziyaret edip hem o   beldelerimizin  güzel  yönlerini gün yüzüne çıkarmak hem de varsa eksik ve ihtiyaçlarını yapıcı bir habercilik anlayışıyla yetkililerin dikkatine sunma fikrimiz vardı,kısmet bu güneymiş..

OKSİJEN DEPOSU

Bugün size Tut ilçemizin  güzelliklerini  paylaşmak istiyorum.Adıyaman’ın  adeta oksijen deposu,illerde iklimlerin değişmesiyle birlikte Adıyamanlıların nefes alabilmek için geleceği ender yerleşim yerlerinden biridir  TUT ilçemiz.Doğal denge bozulmamış  yeşillikler içinde dut’uyla meşhur  ismiyle müsemma  tut ilçemiz.

KOSGEB müdürümüz  Sn M.Şükrü MISIR bey, beni arayıp  “Ferhat bey TUT ‘a girişimcilik sertifika törenimiz var gelirseniz bizi mutlu edersiniz..” davetini alınca tabi ki  kıramazdım ve yola koyulduk ..

Bizleri, sağ olsunlar Belediye başkanı  Cemal AVCI bey  büyük bir misafirperverlik ve alicenaplıkla karşıladı.Birazcık bir dinlenme faslından sonra  sertifika törenine geçildi.Belediye başkanımız  AVCI ve KOSGEB müdürümüz  M.Şükrü MISIR bey birer konuşma yaptılar.Konuşmaların sonunda yeni girişimci adaylarına sertifikaları verildi.Hem sertifikalarını alanlar hem de KOSGEB müdürümüz ve belediye başkanımızın o sevinçleri doğrusu görülmeye  değerdi.  Çünkü  ilk defa KOSGEB böyle bir organizasyona imza atmıştı bu ilçede.

BAŞKAN; 35 YIL İSVİÇREDE KALDIM

Belediye başkanımız Cemal AVCI bey 35 yıl İsviçre de kalmış.Çoluk çocuk hala orada ,Ortaokul mezunu " Babam memurdu,bizimde memur olmamız için okutmak istiyordu (espriyle karışık)memur olmamak için okumadım "diyor..Ama kendisini çok iyi yetiştirmiş ve bir çok diplomalı üniversite mezunundan daha entelektüel ve birikimli.. Bu şirin beldeyi daha da güzelleştirmek için  gönüllü aday olmuş, canla başla çalışan bir insan.TUT ilçemiz küçük (3.400 nüfus)olmasına rağmen eğitim seviyesi oldukça yüksek bir belde, başta Adana Mersin  olmak üzere dışarıya epey göç vermiş.Şehri gezerken  sürprizlerde olmadı değil.Fazıl say'ın menajeri ve hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Kadir DURSUN beyle tanıştık. Antalya’dan memleketine  gelip  Dut’un markalaşması için çalışıyor,kendine ait adeta bir cennet bahçesi inşa etmiş burada.Dut'u kendi tabiriyle "organik üstü geleneksel ürünler " olarak yetiştirip internet ortamında pazarlıyor.Ticari bir beklentiden ziyade TUT ve DUT' u dünyaya tanıtmak için yapıyor,İlk defa ilçede yapılacak DUT festivaline öncüllük eden  TUT BELEDİYESİ,ZİRAAT ODASI VE  TUT KAYMAKAMLIĞI'NA  çam sakızı çoban armağanı katkı sunuyor. (Sn Kaymakamımızın Adıyaman da başka programı olduğundan dolayı görüşme fırsatımız olmadı.)

TUT'U DAVOS YAPACAĞIZ

Başkan AVCI' ile şehri turlarken caddelerin kilitli parke taşlarıyla döşendiğini ve bazı noktalarda  çalışmaların hala devam ettiğini görüyoruz.Başkan  AVCI " eskiden yollarımız iyi değildi, alt yapı deseniz yine öyle inş kentimizin tüm sokak ve caddelerini tertemiz yapacağız.Burada bir anısını da anlatıyor,seçimde "başkan değişecek,tut gelişecek "diye bir sloganımız vardı.Seçimi kazanmış başkanlığımın birinci günü,sokakta yürüyoruz baktım adam babasına soruyor " Baba başkan geçiyor ama Tut gelişmiyor." her şey yerli yerinde diyor.(gülüşmeler) En büyük hedefimiz TUT ilçemizi DAVOS yapmaktır .Davos yapı kooperatifi  adında bir şirket kurduk,ilçemizin tüm konut ihtiyaçlarını karşılayacağız.İlk etapta 160 konutluk projemizi başlattık,peşinden 200 konutlu villa bilahare dar gelirli vatandaşlarımız için TOKİ projemizi hayatta geçireceğiz ..Eskiden 50 yıl önce bu belde de sinema vardı,hamam vardı şimdi hiç biri yok." diyor.

DUT' U MARKALAŞTIRACAĞIZ

Başkan AVCI, Ramazan vesilesiyle bizi fazla yormak istemiyor,iftara yakın sağ olsunlar doğal organik güzel bir sofra bizi bekliyor hem de yayla gibi serin bir ortamda. Ezanla birlikte hep beraber orucumuzu açıyoruz..Su boz gibi ,soruyoruz buzdolabında mı? "hayır doğal kaynak suyumuz "cevabını alıyoruz..Gerçekten çok leziz ve soğuk bir su..Başkan AVCI " Ben 35 yıl Avrupa da kaldım,insanlar doğal bir ortama doğal bir yiyecek içeceğe hasretler,bu değerlerimizin kıymetini bilmemiz lazım.Bakınız iklimler git gide değişiyor,Dünya çöl oluyor,kaynaklar deseniz kısıtlı,tabi insan oğlu bunu kendi eliyle yapıyor.Çevre katliamı insan oğlunun eseri ama, doğa bunun bedelini kat be kat bizlerden alacaktır.Dünyayı değiştirmezsek  bile kendimizi çevremizi değiştirebiliriz.Doğal denge mutlaka korunmalı,yarınlarımız için torunlarımız için  geleceğimiz için..Ben istesem Avrupa'da olsun Türkiye de olsun,en güzel yerleşim yerinde yaşarım bu imkanım var,ancak kendimi memleketime karşı sorumlu hissediyorum ve memleketini insanını seven herkes  bir şeyler yapmalı .Biliyorsun ilçemiz Dut ile anılır burada Tut'tan başka meyvelerimizde yetişiyor,Ceviz,erik,kayısı,üzüm,incir,nar vb. İnşallah bunların hepsini  kurumsal anlamda  yetiştirmeye gayret edeceğiz.Dut'umuzu markalaştıracağız,pekmezini yapıyoruz,şekerini dediğim gibi kurumsal anlamda geliştireceğiz.." diyor.

Ortam güzel sohbet hoş, ancak yolcuya da yol gerek diyerek ,Başkanımızdan bu kadirşinaslık misafirperverliğe teşekkür edip  gitmek için izin istiyoruz. Başkan sağ olsun şehir merkezine kadar bizleri aracıyla getirip belediyenin önündeki çay bahçesinde dostlarla birer çay içip öyle uğurluyor..Şehrin keşmekeşliğinden bıkmış, bol oksijenli sakin, kuş seslerinin dışında bir ses duymak istemeyen dostlara, bu şirin ilçemizi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz..HABER MERKEZİ

adıyaman,tut ilçesi,cemal avcı,şehirde bu hafta,kosgeb,m.şükrü mısır