Amerika'da Trump destekli 'sivil' isyan!


Washington'da Trump'ın kışkırttığı taraftarları Kongre binasını bastığı anlarda bina içinde vurulan bir kadın hayatını kaybetti. Daha sonra yaralanan 3 sağlık görevlisinin de öldüğü açıklandı. Beyaz Saray'dan peş peşe istifa haberleri gelirken, Trump'ın Anayasa'nın 25. madde uyarınca azledilmesi de tartışmaya açıldı.

post

 Dünya    07.01.2021 10:55:14  


ABD Başkanı Donald Trump'ı destekleyen aşırı sağcı gruplar, Kongre'de başkan seçilen Joe Biden'ın seçim zaferinin onaylanma oturumunun yapıldığı saatlerde, 'Özgürlük' mitingden çıkarak kongre binasını bastı.

Kongre binasının önünde binlerce Trump destekçisi toplanırken, 100'ün üzerinde bir grup da Kongre binasına girdi.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu sırada hava kuvvetlerinden emekli bir kadın vuruldu. Hastaneye kaldırılan kadının hayatını kaybettiği bildirilirken, kongre baskını sırasında yaralanan 3 sağlık çalışanın da yaşamını yitirdiği açıklandı.

Baskın sırasında polis göz yaşartıcı gaz kullanırken, 10'dan fazla gösterici de gözaltına alındı. Ulusal Muhafızların devreye sokulmasıyla birlikte akşam 18'den itibaren sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatıldı.

POLİSİN ÇİFTE STANDARDI TEPKİ ÇEKTİ

Bizzat Başkan Trump tarafından seçimde haklarının yendiğine inandırılan kızgın göstericiler, Kongre binasına güvenlik desteği vermek için giden İç Güvenlik Bakanlığı'nın polis araçlarının önünde adeta etten duvar ördü. Böylece Trump destekçileri, polislerin Kongre binasına gitmelerini engellendi.

4 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kongre baskınında Emniyet birimlerinin büyük bir zaafiyet gösterdiği de ortaya çıktı. Miting sırasında telefon sinyal kesici dışında olayları önleyecek ciddi bir tedbirin alınmadığı dikkat çekti.

Olayları önlemede yetersiz kalan polisten bazılarının protestocularla öz çekim yaptığının görülmesi tepki çekti, çifte standart ayrıca göze battı. Polis, George Floyd'un gözaltı sırasında polis tarafından öldürülmesiyle ülkede yeniden artan 'Siyahilerin Hayatları Önemlidir' gösterilerden birinde, Trump'ın yakındaki bir kiliseye yürüyerek yaptığı 'siyasi şov' sırasında barışçıl gösteri düzenleyenlere göz yaşartıcı gaz sıkmıştı.

GÖSTERİCİLERDEN DE POLİSE ŞİDDET

Bu arada polisin gaz kullandığı sırada birçok kişinin siyahi Amerikalı George Floyd'un öldüğü sırada söylediği ve ANTIFA grubu başta tüm Siyahilerin Hayatları Önemli’dir eylemlecilerin sloganlarından biri olan 'Nefes alamıyorum' diye bağırdıkları görülürken, ANTIFA grubunun polise karşı hiddetini aratmayan görüntüler yaşandı.

OTURUMA ARA VERİLDİ

Olay sırasında Kongre'deki oturuma ara verilirken, usül gereği oturuma başkanlık yapan Başkan Yardımcısı Mike Pence güvenli bir bölgeye götürüldü.

Biden, olayla ilgili açıklamasında isyancı grubun işgalini 'ayaklanma' olarak niteledi, Başkan Trump da olayların ardından destekçilerine eve gitmelerini talebinde bulunduğu bir video mesajı yayınladı.

Mesajında "Acını biliyorum, yaralandığını biliyorum" diyen Trump "Şimdi eve gitmelisin, barışmalıyız … kimsenin incinmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

 Trump'ın öğleden önce yaptığı mitingde sıkça tekrarlayarak "Kazandık, hakkımızı yediler, oyumuzu çaldılar, hakkınızı arayın" mesajlarıyla doldurduğu kızgın taraftarların Kongre'yi işgaliyle sonuçlanan olay sırasında, Kongre'de Joe Biden'in kazandığı seçiciler kurulu delege sonuçlarının sayılıp Biden Başkanlığının onaylanacağı oturum yapılıyordu.

DEMOKRATLAR SENATO'YU DA ELE GEÇİRDİ

3 Kasım seçimlerinde Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadındaki üstünlüklerini koruyan Demokratlar, Georgia eyaletinde tekrarlanan Senato seçiminde kazandıkları 2 yeni koltukla Senato'da da çoğunluğu ele geçirirken, hayal edilen 'mavi dalga' yakalanmış oldu.

Senato Başkanlığı, halka ek yardım olarak 2 bin dolarlık çekin verilmesine karşı çıkan isim olarak son dönemde öne çıkan Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın yerine, Demokrat Parti eski azınlık lideri New York Senatörü Chuck Schumer başkanlık koltuğuna oturacak.

Demokratların Temsilciler Meclisi'nden sonra Senato’da da üstünlüğü ele geçirmesi, 14 gün sonra Başkanlığı devralacak olan Biden'ın, görevi sırasında iktidarını güçlendirerek daha rahat kararlar almasına neden olacak.

ANAYASA'NIN 25. MADDESİ GÜNDEMDE

Başkent Washington'da yaşanan olaylar, Başkanı'nın görevini yerine getiremediği durumlarda kabineye ve Kongre'ye müdahale etme yetkisi vererek, azlini ve yerine Başkan Yardımcısı'nın atanmasını sağlayan Anayasa'nın 25. maddesinin de gündeme gelmesine neden oldu.

TRUMP'A SOSYAL MEDYA ENGELİ

Bu arada Twitter ve Facebook, seçim sonuçlarıyla ilgili gerçek dışı paylaşımlarda bulunmaya devam eden ve Başkent'teki şiddet olaylarının da sorumlusu gösterilen Trump'ın paylaşımlarını silerek hesabını kilitlerken, Twitter 24 saatlik tweet engeli kararı aldı.Kaynak:KARAR

 

#amerika,isyan,trump,seçimler,şehirde bu hafta