Babacan: Merkez'in açıklamalarının değeri sıfır


Naci Ağbal'ın görevden alındıktan sonra Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaları hatırlatan DEVA Partisi lideri Babacan "Herkes biliyor ki Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaların değeri sıfır. Cumhurbaşkanı ne derse o olur. Oysa bir ülkenin ekonomik ve siyasi gücü, kurumların gücünün toplamından oluşur" diye konuştu.

post

 Siyaset    23.03.2021 10:39:34  


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını cevapladı.

Naci Ağbal'ın görevden alındıktan sonra Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaları hatırlatan Babacan "Herkes biliyor ki Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaların değeri sıfır. Cumhurbaşkanı ne derse o olur. Oysa bir ülkenin ekonomik ve siyasi gücü, kurumların gücünün toplamından oluşur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası konusunda özür dilemesi gerektiğini ifade eden Babacan "Cumhurbaşkanı yanlış bir seçeneği tercih etti ve Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldı. Kendi yanlışını itiraf edemediği için, kendi hatalı kararlarını ortaya koyup da bu milletten özür diyemediği için dönüp Merkez Bankası'nın Başkanı ile ilgili bir tasarruf da bulundu. Eğer Cuma günü Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınacağını bilen insanlar varsa... Bu kararın piyasalarda olumsuz karşılaşacağını ve kurun yükseleceğini de tahmin etmek çok zor değil."

Merkez Bankası kararının saçma sapan olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti: "Dün sadece kur artmadık ki, faiz de arttı. Devletin 10 yıllık borçlanma faizi yüzde 19'a çıktı."

"BU SÖZDE BİR KARAR"

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine bir kez daha tepki gösteren Babacan "Bu sözde bir karar, çünkü hukuken de yanlış. Uluslararası sözleşmeler Meclis'ten geçer. Kanun niteliğindedir, AYM'ye dahi götürülemez. Normal bir kanundan daha zordur uluslararası bir sözleşmenin iptali.

Fakat görüyoruz ki daha önce de tek bir imza ile bir kararname yayınlanmış. Yine Cumhurbaşkanı imza ile. Deniyor ki: Cumhurbaşkanı tek imza ile uluslararası sözleşmeden çıkar. Daha sonra ona dayanak göstererek bir karar alıyorlar; ikinci imza ile de sözleşmeden çıkıyorlar. İnanın, çocuk oyuncağına çevirdiler. Bu ülkenin anayasası, bu ülkenin hukuku, yasaları kimsenin oyuncağı değil" ifadelerini kullandı.

"KADINLARIN AHINDAN KORKUN"

DEVA Partisi'nin İstanbul Sözleşmesi kararını Danıştay'a götüreceklerini bir kez daha hatırlatan Babacan, şunları kaydetti:

"Tabii Danıştay diyoruz ama Danıştay'da şu an hükümetin çok etkisi altında çalışmak zorunda olan bir kurum maalesef. Üzülerek söylüyorum. Danıştay'daki vicdan sahibi insanlara seslendim. İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılması sebebiyle tek bir kadının canın yanarsa, tek bir kadın dahi cinayete kurban giderse bunun vebali, günahı bu kararı alanların boynunadır. Dün de dedim; kadınların ahından korkun."

Babacan'ın açıklamaları şöyle: 

"Merkez Bankası'nın rezervi kara gün parasıdır. Yedek akçelerden kimse bahsetmiyor ama o biriktirilen yedek akçeler, taraflı Cumhurbaşkanı ve akraba bakan tarafından yok edildi. Merkez Bankası'nın 138 milyar dolar döviz borcu var.

İnanın dürüst ve işinin ehli insanlar işin başına geldiğinde bu ülke bir kabustan uyanır gibi hızla düzelir. 'Neden boşuna yoksulluk çekmişiz' deriz. Kötü bir hatıra olarak kalır." Kaynak:KARAR

 

#deva partisi,ali babacan,siyaset,adıyaman,şehirde bu hafta