Kahta Devlet Hastanesinde Büyük Vurgun!


Kahta Devlet Hastanesindeki yolsuzluklar Sağlık Bakanlığı Teftiş Raporuna yansıdı.

post

 Güncel    12.04.2021 16:01:40  


Kahta Devlet Hastanesinde, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olarak çalışırken darp edilen bir doktorun şikayetiyle ortaya çıkan yolsuzluklar yargıya taşındı. Sağlık Bakanlığı müfettişinin yaptığı incelemede, bir sürü tıbbi malzeme kullanılmadığı halde kullanılmış gibi gösterilmiş. Ayrıca fazla malzeme kullanıldığı için raporu imzalamayan ameliyathanede görevli hemşire de oradan alınarak başka bir servise verilmiş.

Yolsuzluk rakamı yüzbinlerle ifade ediliyor

Sağlık Bakanlığı Teftiş raporuna göre,” Hastada dirsek çıkığı olmamasına rağmen bu tanıyla haksız yere bir çok malzeme fatura edilmiş. Başka bir hastada ise 1 adet ankor saptanmasına rağmen, hastaya fatura edilen 4 AE 1270 jug anchor fazladan fatura edilmiş.”

Herşey bir doktorun darp edilmesiyle başladı

İddialara göre,Kahta Devlet Hastanesinde ortopedi ve Travmatoloji uzmanı  olarak çalışan Dr Şevket Ergun Güzel, geçen yıl şubat ayında,” yolsuzlukları deşifre ettiği için” başhekimin adamları tarafından darp edilmişti. Dr Güzel, olayı yargıya taşımış ve yolsuzluk iddialarını da ayrıca Sağlık Bakanlığına şikayet etmişti.

Sağlık Bakanlığı Müfettiş Görevlendirdi

Geçtiğimiz yıl “yolsuzluğu deşifre ettiği için darp edildiğini “iddia eden Ortopedi ve Travmatoloji uzamanı Dr.Şevket Ergun Güzel’in şikayeti üzerine Sağlık Bakanlığı müfettiş görevlendirdi. Müfettiş müştekinin yanı sıra Kahta Devlet Hastanesinde çalışan bir çok personelin ifadesine başvurdu. Ayrıca bir heyet oluşturan müfettiş, yolsuzluk yapıldığı iddia edilen dosyaları tek tek  incelemeye aldı.

 

Teftiş raporundan çarpıcı başlıklar

Sağlık Bakanlığı teftiş raporunda, birçok hastaya kullanılmadığı halde kullanılmış gibi malzeme tespit edildi.

Rapordan: ” Hastanın ameliyat sonrası grafisi olmamasına rağmen, ameliyat öncesi grafilerinde yapılması ve kullanılması gereken ameliyat ve malzemeler anlaşılmış olup, hastaya 1 adet çivi ve kilitleme vidalarının kullanılması yeterlidir. Hastada dirsek çıkığı olmamasına rağmen bu tanıyla haksız yere bir çok malzeme fatura edilmiştir.

 Ahmet T., isimli hastaya 3 adet K teli kullanıldığı görülürken,3 adet elastik çivi haksız yere fatura edilmiştir.

Mehmet B., isimli hastaya 1 mini plak ve 6 vida kullanıldığı görülürken, vida tipleri TV 2990 sut kodlu pahalı kilitli kanüllü vida ile değiştirilerek fatura edilmiştir.

Hacı B., isimli hastanın ameliyat sonrası grafilerinde anlaşıldığı üzere 1 adet ankor saptanmıştır.Hastaya fatura edilen 4 AE 1270 jug anchor’dan 3 tanesi fazladan yazılmıştır.”

Hastane personelinin ifadelerinin de yer aldığı raporda, neredeyse tüm personel o güne kadar ameliyathanede sıcağı sıcağına defter tutulmadığını, ameliyathanede kullanıldığı söylenilen malzeme defterinin 20 gün sonra kendilerine imzaya getirildiğini ve o güne kadar nelerin hangi malzemelerinin kullanıldığını hatırlamadıklarını beyan etmişler.

Bir hemşire ise ifadesinde,” Orhan ve benim sırayla girdiğimiz femur alt uç kırığı ve tibia üst uç kırığı ameliyatına ait dosya imza için bana geldi. Tibia üst uç kırığına 3 vida atılmıştı. Tibia üst uç kırığına da 11 vida kullanılmış. Orhan arkadaşım o gün hastanede değildi. İmza için dosya bana geldiğinde toplam 17 vida yazıldığını gördüm. Orhan arkadaşımı arayarak  kaç vida atıldığını sorduğumda 11 dedi. Bizim tutuğumuz defterde de toplam 14 vida yazıyordu. 3 vidanın fazla yazıldığını gördüm.Bu nedenle ben imza atmayacağımı  söyledim ve imza atmadım. Sonra bana ameliyathaneden acil servise alındığım söylendi. Önce sözle sonra yazı ile görev yerimin değiştiği bildirildi. Ben şu anda acil serviste çalıştığım için memnunum...” ifadelerini kullanmış.

Teftiş reponun sonuç bölümü

 Sonuç olarak: TC Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından yapılan soruşturma ile ilgili hasta dosya,grafileri ve ifadeler incelendi. Yapılan değerlendirmede hasta dosyalarının tamamında hastalara kullanılan malzemelerin çoğunun ya gereksiz kullanıldığı ya kullanılan implantın uygun SUT kodundan farklı ve pahalı olarak fatura edildiği  ya da hastaya kullanılmayan implantların  fatura edildiği tespit edildi. Hekimlerin ifadelerinde implantların ameliyat sırasında zayi olduğu için fazla fatura edildiği anlaşılmış, ancak bu ifadelerin tıbbi kaideler etik kurallar ile bağdaşmadığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak bu dosyada ilgili hekimler ile ilgili ciddi hatalar,etik ve tıbbi ihlaller ve kamu zararı olduğu kanaatindeyiz ” görüşüne yer verilmiş.

Ne Olmuştu?

Kahta Devlet Hastanesinde ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak çalışan Dr Şevket Ergun Güzel, geçen yıl şubat ayında darp edilmişti. Dr. Güzel’in iddiasına göre yolsuzluğu deşifre ettiği için darp edilmişti. Olayın yerel ve ulusal medyada haber olmasından ve Dr Güzel’in şikâyeti üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, olayları araştırmak üzere bir müfettiş görevlendirmişti. Müfettiş yolsuzluk yapıldığı iddia edilen dosyaları incelemiş ve raporunu ilgili birimlere göndermişti.

Yine İddialara göre, incelenen 40 dosyanın haricinde 300’ün üzerinde benzer dosyanın daha olduğu, bu dosyaların da incelenmesi sonucunda yolsuzluk miktarının çok daha yüksek rakamlara ulaşacağı gelen bilgiler arasında. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#kahta,devlet hastanesi,yolsuzluk,sağlık bakanlığı,şehirde bu hafta