Tütünde Yeni Dönem!


Dört yıldır ertelenen ve 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girecek tütün yasasının can yakacağını söyleyen S. S. Çelikhan Doğal Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kurucu yönetim kurulu üyesi Av. Mahmut İlker Şahin ve Çelikhan ziraat odası başkanı Abdurrahman kaya, tütündeki mevzuat değişikliğinin Temmuz ayından itibaren çok farklı bir evreye gireceğini dile getirdiler.

post

 Güncel    24.05.2021 11:22:40  


Başkan Şahin ve Kaya, yaptıkları açıklamalarda, “Kooperatifleşme, tesisleşme konusunda önemli bir mesafe katedilmiştir" değerlendirmesinde bulundular.

Başkanların açıklamalarından satır başları:

Tütün üretim ve pazarlama kooperatifler yönetmeliği Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlandı. Akabinde 2020 yılında tütün mamullerinin işlenmesi ve ticaretine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik ve ayrıca tütün üretimi işlenmesi iç ve dış ticaretine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik yayınlandı. Yönetmenliğin yayımlanmasında sonra Çelikhan tütün üretim ve pazarlama kooperatifi 252 ortakla birlikte kurulmuştur. Daha sonra yapılan çalışmalarda tütün ticareti yetki belgesi alınmış olup hâlihazırda da sarmalık kıyılmış tütün işleme tesisi kurmak için gerek zemin ve gerekse makineleşme işlemleri yapılmaktadır.

“Yapılan düzenlemeler iyi ama yeterli değil”

Sarmalık kıyılmış tütünde son iki senede yapılan dört düzenlemenin önemli olduğunu söyleyen başkanlar ,” Birincisi coğrafik sınırlama. Tek başına içim vasfına sahip tütün üretim merkezlerinin belirlenmesidir. İkincisi yüzde 63 olan özel tüketim vergisi yüzde 40’a indirilmiştir. Üçüncüsü tütün üretim ve pazarlama Kooperatiflerine önemli kolaylıklar sağlanmıştır. Dördüncüsü de kırsal kalkınma hibe programlarında tütün hariç ibaresi kaldırılarak tütün de kırsal kalkınma desteği kapsamına alınmıştır ” ifadelerini dile getirdiler.

Taleplerimiz

Mevcut  durumda harman ve maddi külfetin gereklerinin yerine getirilebilmesi için üreticilerin üretim merkezlerinde birlik beraberlik ruhu ile ürünlerine sahip çıkması gerekmektedir. Ayrıca özel tüketim vergisinde her ne kadar önemli miktarda bir indirim sağlanmış ise de henüz yeterli bir seviyede değildir. Özel tüketim vergisi de aşağıya çekilmelidir ve bu sene işlerlik kazanacak kooperatiflere mutlaka devlet desteği sağlanmalıdır ” İfadelerini kullandı.

Tütün Çalıştayı Yapıldı

Geçtiğimiz günlerde Adıyaman valisi Mahmut Çuhadar başkanlığında, Çelikhan Kaymakamı Necdet Uçar, Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut, Pınarbaşı Belediye Başkanı Mahmut Alan, Adıyaman İl Tarım orman müdürü Nurettin Kıyas, Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya, Sınırlı Sorumlu Çelikhan doğal tütün üretim ve pazarlama Kooperatifi başkanı Mahmut İlker Şahin, Çeşitli STK temsilcileri, siyasi parti başkanları, muhtar ve üreticilerin katılımıyla tütün çalıştayı düzenlenmişti. Çalıştayda, Çelikhan’da binlerce ailenin en önemli gelir ve geçim kaynağı olan sarmalık kıyılmış tütünle ilgili temmuz ayında başlayacak yasal süreçle birlikte Kooperatifleşme yoluyla üretimi ve tüketimi kayıt altına alınacak ve sarmalık kıyılmış tütün kaçak olmaktan çıkarılıp, üretim ve satışının tamamen serbest olduğu yasal bir zemine kavuşturulacağı vurgulanmıştı.

Çalıştayda bir konuşma bir konuşma yapan Vali Mahmut Çuhadar, “Bizim yetişmemizde, hamurumuzda ve ekmeğimizde tütün var. 9 ay önce Adıyaman’a ilk atandığımda önümüze getirilen ilk konu tütündü. Bu konu ile ilgili tütün üreticilerimizle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledik. Üreticilerimizle yaptığım toplantıda şunları dile getirdik; Biz devlet olarak asla tütüncümüzün ekmeğiyle, suyuyla aşıyla oynamayız oynanmasına da izin vermeyiz dedik. Çünkü tütün benim hayatımda da önemli bir yere sahiptir. Tütünün sizin için önemini biliyorum. O yüzden bu şiiri okudum. Tütünle ilgili 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak yasal süreçle birlikte Kooperatifleşme yoluyla üretimi ve tüketimi kayıt altına alınacak ve sarmalık kıyılmış tütün kaçak olmaktan çıkarılıp, üretim ve satışı yine kooperatifler aracılığıyla yasal bir zemine kavuşturulacak. Kooperatifleşme bütün üreticilerin birlikteliğinin sağlandığı ve güç birliğinin oluştuğu bir yapıdır. Bizim kooperatifleşmekten kastımız tütün üreticisinin emeğinin ciddi bir şekilde bir hakkıyla değerlendirileceği bir yapı oluşturmaktır. O yüzden benim tütün üreticilerimizden ricam, kooperatifleşmeyi desteklemeleridir. Zaman mevcut kooperatif üzerinden tütün ticareti yapmaya başlama zamanıdır. Sen, ben, o ve diğeri kavgasına girmeden bir an önce bu işi neticelendirmeliyiz. Kooperatifin başarısı sizin başarınız olacaktır” demişti.

 Başkan Şahin ise yaptığı konuşmada "Başta Çelikhanlı tütün üreticileri olmak üzere üreticilerin artık rahat bir nefes alması gerekiyor. Yöre insanı tütünden elde ettiği gelirin tamamına yakınını eğitime ve şahsi geçimlerine harcamaktadır. Son zamanlarda tütün mevzuatında yapılan iyileştirmelerden ve düzenlemelerden memnunuz. Bunun için de Adıyaman milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Ancak özellikle vergi oranında kooperatifçilik kanunun ruhu gereği biraz daha vergi indirimi yapılması gerekmektedir. Üreticileri birlik beraberlik içinde emeklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Bandrolsüz ve denetimsiz üretilen tütünlerde 3 yıldan 6 yıla hapis cezası getiren yasal düzenleme ertelenmişti.

Yasa neler getiriyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 18 Haziran tarihinde kabul edilen düzenleme ile 'Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere' 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdının doldurulmuş şekilde satış yapanlar veya bu yasağa uymayanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.  ŞEHİRDE BU HAFTA

#tütün,kooperatif,çelikhan,adıyaman,mahmut ilker şahin,abdurrahman kaya,yasal düzenleme