İslam’ım! İsyanım!


 R. Ferhat VURAL    19.04.2020 13:05:45  


Her ne kadar geleneksel Müslüman bir aileden doğmuş isem de, kitabi İslam’ la tanışmam 1980’li yıllarda oldu.İslam’la tanışmak,Müslüman olmak sadece  Cat Stevens'e (Yusuf İslam) özgü değildir.

İslam’ı Kuran’dan öğrendim,Seyyid Kutup’un Fizilal-il Kur’an,Mevdudi’nin Tefhimil Kuran,Hasan Basri Çantayın Hak dini Kuran dili vd.Çoğunun özetini çıkarmıştım.O resulün hayatını okudum,Siyeri nebi ödülünü alan M.Asım Küksal’ın Peygamber efendimizin hayatını konu alan İslam tarihi,Muhammed Esed’in Kuran mesajı,Abdul Fettah Ebu Gudde’nin peygamberler tarihi  vd..Bir ara Kur’an'ı daha iyi anlamak için Arapça öğrenmeye karar vermiştim mücbir bir sebepten dolayı yarıda kaldı.

İslam'ın altın çağını yaşadığı 800-1300 yıllarını hayranlıkla okudum.İbn sinayı,El Kindiyi,Cabir bin hayamı,İbn Haldunu,İbn rüşd vd

Batılı ilimleri üniversite yıllarımda okudum.Antik yunan felsefesinden,ortaçağ Avrupa’sına,Fransız devriminden,uygarlıklar tarihine, Marksizmden,Liberalizme  Modernizm ve Postmodernizme kadar.

Hepsinden bişeyler öğrendim,çünkü “Hikmet müminin yitik malıdır bulduğu yerde alır”

Peki İslam’dan neyi öğrendim?

İslam’dan güzel ahlakı öğrendim.Dürüst olmayı,yalan söylememeyi,her ne pahasına olursa doğruluktan şaşmamayı,zorda olsa haksızlılara karşı gelmeyi öğrendim.

 İslam’dan adaleti,hukuku, insan haklarına saygıyı öğrendim,kimseyi dışlamamayı,ötekileştirmemeyi ırkçılık yapmamayı öğrendim çünkü; o Resul “her türlü ırkçılık ayaklarımın altındadır “ demişti.

İslam'da hoşgörüyü,doğaya saygıyı öğrendim,çünkü o resul” şayet kıyametin kopacağını biliyorsanız bile elinizdeki ağacı dikin” demişti.

İslam'da başkanın inancına saygılı olmayı öğrendim,her şeyin Salih amel ile ilgili olduğunu öğrendim çünkü Rabbimiz, "Şüphesiz, iman edenler; Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sâbiîler’den de Allah’a ve âhiret gününe inanıp sâlih amel işleyenler için rableri katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler." (Bakara-62﴿ demişti.

İslam'dan ,kul hakkına girmemeyi,faiz vb haramlara el sürmemeyi öğrendim..

İslam’dan okumayı, araştırmayı öğrendim, cahillerden olmamayı,”cahillerden olmaktansa Allah’a sığınmayı “ öğrendim.Ahlak ve erdem üzerine ne kadar kitap yazılmışsa,Sokratesten Epiktetus'a,Montagneden Konfüçyusa kadar hepsinden ve daha fazlasının İslam'da olduğunu gördüm..

Ama İslam toplumlarına  bakınca tam tersini gördüm..Ve isyan ettim..

Allah ile kandıranlara,Allah ile insanlar arasına aracı olan,din üzerinden saltanat süren Şıh,efendi,hocaefendi ve mollalara isyan ettim..

Cehalet bataklığında debelenen,araştırma,öğrenme zahmetine girmeden hazıra konmaya çalışan  ham yobazlara isyan ettim..

Allah'ı,Kuran'ı, Resulü siyasi emellerine alet edenlere isyan ettim.Birileri çöplüklerde ekmek ararken,birilerinin de sırça köşklerde oturmasına isyan ettim.

İşte üzüntüm,derdim,kederim,isyanım da bunun içindir..

“Allah’ım içimizdeki beyinsizler yüzünden bizi de helak edecek misin?”