Virüsün Bana Hatırlattıkları


 Prof.Dr.Yasin ÇİÇEK     8.04.2020 16:45:04  


1. Affı olmayan şirkten uzak durmalıyım. Başta nefsimi ilâh edinmemeliyim. Allah dilemezse bir yaprak düşmez. Her şey Bismillahirrahmanirrahim der. Yani: "Ben, Allah'ın namıyla, hesabıyla, ismiyle, izniyle, kuvvetiyle hareket ediyorum." Hiçbir şey bunun dışında değildir.

2. Yeise düşmemeliyim. Kahrolsun yeis yaşasın ümit. Yeis, maniyi her kemaldir. Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz(Zümer süresi,53). Yeis en dehşetli bir hastalıktır ki, Âlem-i İslâm'ın kalbine girmiş. İnsanları canlandıran emeldir ve öldüren yeistir. Yaşasın sıdk! Ölsün yeis! Muhabbet devam etsin!. Şûra kuvvet bulsun!.

3. Tembelliği bırakıp çalışmalıyım. Umum meşakkatin anası ve umum rezaletin yuvası olan meylü rahatı bırakmalıyım. İnsanın rahatı, yalnız sa'y ve cidaldedir. İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır(Necm suresi,39).

4. Teçhizatlı gezmeliyim. Müminin teçhizatı abdest ve duadır. En büyük dua, bütün ibadetlerin özü olan namazdır. Onlar namazlarını Allah'tan korkarak, hürmet ve tevazu içinde ve tâdili erkân içinde kılarlar(Müminin suresi, 2).

5. Allaha tevekkül etmeliyim. Tevekkül, esbabı bütün bütün reddetmek değildir. Tertib-i mebadide tevekkül, tembelliktir. Kesinlikle bütün sebeplere riayet ettikten sonra neticeyi Allah'tan beklemektir. Tevekkül etmek isteyenler sadece Allah'a tevekkül etsinler(İbrahim, 12).

6. Tebliğe devam etmeliyim. Tebliğe kendimden ve yakınlarımdan başlamalıyım."Madem nefsim emaredir. Nefsini ıslah etmeyen, başkasını ıslah edemez. Öyle ise, nefsimden başlarım." Lisanı hal, lisanı kal ve kalem ile tebliğ etmeliyim. Din nasihattir. Benim ümmetimin dilleri sussa dahi halleri İslami konuşur(Hadis).

7. Zekata ve sadakaya ehemmiyet vermeliyim. Mallarınızı zekatla koruyunuz. Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz. Belaları da dua ile karşılayıp savınız(Taberani).

8. Hırs ve tama dan kaçınmalıyım. "Meşru rızk, iktidar ve ihtiyarın derecesine göre değil; belki acz ve ihtikarın nispetinde geliyor." İnsanoğlunun şu maddeler dışında hiç bir hakkı yoktur: Barınacağı bir ev, edeb yerlerini örten bir elbise ve ekmek koyacak kabkacak(Tirmizi). Ademoğlu, 'malım, malım' der. Ey ademoğlu, yiyip tükettiğinden, giyip eskittiğin den ve sadaka olarak verip de sevabını kayda geçirdiğinden başka ne malın var ki?(Müslim)

9. Bütün mümin kardeşlerimi sevmeliyim. Üst kimliğimizin İslamiyet ve müslümanlık olduğunu unutmamalıyım. Muhabbeti yerinde kullanmalıyım. "Mesleğim haktır veya daha güzeldir" demeye hakkın var. Fakat "Yalnız hak benim mesleğimdir" demeye hakkın yoktur. Mümin, kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır.

10. Kendi nefsimi rehber edinmemeliyim. Rehberimiz Kuran, sünnet ve kuran ve sünnet ışığında hareket eden alimlerimizdir.

11. Havf hissini yerinde kullanmalıyım. İnsanda en mühim ve esaslı bir his, hiss-i havftır. Dessas zalimler, bu korku damarından çok istifade etmektedirler. Onunla, korkakları gemlendiriyorlar. Ölüm haktır. Ecel birdir tegayyür etmez. Hastalıklar ecel için sadece bir sebeptir. Azrail de bir sebeptir. Ölümü de hayatı da yaratan Allahtır(Mülk suresi, 2).

8 Nisan 2020 (15 Şaban 1441)