Önce Ahlak!


 R. Ferhat VURAL    21.06.2020 11:52:47  


Rahmetli Necmettin Erbakan, “Önce ahlak ve maneviyat” diyordu. Maneviyatta her ne kadar görüntüde hedefe varılmış gibi görünse de ahlak için aynısını söylemek zor.

Warren Buffett, " Bir insanda üç şey arayın; Zeka, kalp ve dürüstlük. Eğer sonuncusu yoksa ilk ikisiyle de uğraşmayın. "

Tabi ahlak deyince aklımıza hemen dini ahlak geliyor,değil.Evrensel ahlak kuralları vardır.

 Bunlar; Güzel söz söylemek, Dürüst olmak, Güvenilir olmak,Sabırlı olmak,Adaletli olmak ve Sözünde durmaktır.Kaldı ki bir insanın ahlaklı olması için herhangi bir dine veya ideolojiye mensup olması gerekmiyor.İnsan olması ve insanca düşünmesi yeterlidir.

Oxford Bilişsel ve Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden antropologlar, evrensel ahlak kurallarını belirlemek için 60 farklı kültüre ait 600 kaynağı araştırdıklarında, ortaya  “ahlaki açıdan iyi” sayılan 7 ortak davranış çıktı. Aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.

Bizim inancımızdaki Ahlak,evrensel ahlaktan çok daha kapsamlıdır.

Yalan söylememek,kul hakkına girmemek,cana kıymamak,faiz yememek,fuhşa bulaşmamak,kibirlenmemek,çevreye duyarlı olmak,tüm canlılara karşı merhametli olmak,adaletli olmak..

Sadece bu kadar da değil. Ahlak terbiyedir,hayadır,yalan söylememektir,emanete ihanet etmemektir,başkasını arkasından çekiştirmemektir,okumaktır,çalışmaktır,üretmektir,tembel olmamaktır, teraziyi doğru tartmaktır..

Her Cuma hutbesinden sonra hoca şu ayeti okur.

“Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder; çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğütler veriyor.” (Nahl 90)

Rabbimiz,Hz peygamber’e  “Şüphesiz ki Sen, yüce bir ahlâk üzeresin.” (el-Kalem, 4) buyuruyor.Keza o Resul, “ Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” diyor.

Ne yazık ki, İslam toplumlarında bu emirlerin pratikteki karşılığını pek göremezsiniz.Ticarette,siyasette,medyada, kısacası hayatın her alanında.Onun içindir ki İslam toplumlarının hali içler acıdır.

 “Sakın ahlâk kurallarını çiğnemeyin; çünkü öcünü çabuk alır.” Lev Tolstoy

Her ne kadar şekil  olarak dindar görünsek de,bu dindarlığı ahlak ile taçlandırmadığımız için, insanlar davranışlarımıza bakıp dinden soğuyor. Yusuf İslam ( Cat Stevens )” Eğer önce Müslümanları tanımış olsaydım asla Müslüman olamazdım” diyor.

Deizm’in Muhafazakâr gençler arasında yaygınlaşması  tesadüf değildir.Çünkü kapitalizm ile tanışan burjuvalaşmamış  muhafazakar mahalle mevkinin,makamın,sonradan görmenin sarhoşluğunu yaşıyor.

Bu gençlerin deizme yönelmesi ve bu ahlaki çürümenin sebebini öğrenmek için uzaklara gitmeye gerek yok.Ebeveynlere,toplumun önderlerine,siyasilere,prof etiketli feylesoflara,her konu da uzman diye TV’lere çıkarılan şarlatanlara bakmanız yeterli.   

Maalesef ahlaksızlık ahlakın önüne geçmiştir.Doğruluk,güven,vicdan merhamet diye bişey kalmamıştır,her şey çıkar menfaat mevki makama indirgenmiştir ve bunlara sahip olmak için her yol mubah görülmektedir, bu da kaçınılmaz sonu hazırlamaktadır..

Memleketler parasızlıktan değil, ahlaksızlıktan çökerler. M. T. Cicero