Bizi Korona Değil Cehalet Öldürecek!


 R. Ferhat VURAL    09.08.2020 14:11:59  


Mesleğimizin gereği, yaşadığımız şehir başta olmak üzere ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek zorundayız.

Araştırmak,okumak okuduklarımızı,doğru bildiklerimizi binlerce takipçimiz/okuyucumuzla paylaşmak zorundayız.Bunu bir sorumluluk olarak görüyoruz.Gazeteci sadece bir asayiş haberini kopyala yapıştır yapan değildir.

Koronavirüs(COVİD-19) denilen bela bütün dünyayı kasıp kavuruyor,sadece sağlık alanında değil ekonomik olarak da ülkeleri vurmaya devam ediyor.

Her ülke kendi önlemini alıyor,her ne kadar bazı ülkeler Koronavirüs aşısı üzerinde klinik çalışmaları sürdürmüş olsalar da ortada net bişey yok.

Uzmanlar,alınan tedbirler uygulanmasa önümüzdeki sonbahar ve kışın çetin geçeceği yönünde açıklamalarda bulunuyorlar.Bulunuyorlar bulunmasında da, maalesef toplumsal duyarlılık sıfır noktasında.Adıyaman özelinde gelişmelere bakalım..

Düğün ve taziyeler

Televizyonlarda,gazetelerde her gün onlarca haberi okuyoruz "düğünde koronavirüs yayıldı,taziye evine gidenler koronaya yakalandı.." vs

Örf adetlerimizde davet edilen düğünlere icabet etmek,taziyelere gidip bir Fatiha okumak yerleşmiş bir gelenektir.Ama bugünkü durum bu geleneği sürdürmeye müsait değildir.Dolayısıyla "taziyeme neden gelmedin,düğünüme neden icabet etmedin" gibi sitemlerin ne yeri ne de zamanıdır..

Özellikle köylerde,şehir gibi güvenlik güçlerinin olmadığı yerleşim birimlerinde durum daha da vahimdir.İnsanlar hiç bişey olmamış gibi günlerce taziyede oturabiliyorlar,2-3 gün düğün yapabiliyorlar.Bu rahatlığı anlamak mümkün değildir,hele koronavirüs gibi bir belayla dalga geçmeleri akıl alır gibi değildir..

Rastgele atılan maskeler

Şehirde de bazı sorumsuz insanların rahatça tavırları bu kadarı da fazla dedirten cinsten.Gençlere bakıyorsunuz,çok azı doğru düzgün maske takıyor,çoğu ya maskeyi hiç takmıyor yada koluna takıyor.Bazıları da cebinde taşıyor polisi görünce takıyor.Hele rastgele çevreye atılan maske ve eldivenleri görünce insanı afakanlar basıyor.Hadi bu insanlarda çevre bilinci yok diyelim,bu atılan maskelerin hastalık yaydığından hiç  mi haberleri olmadı,hiç mi bir gazetede okumadılar,hiç mi bir billboarda gözlerine ilişmedi?

Herşey güvenlik önlemiyle olmaz,herşey cezayla olmaz,herşey yasakla olmaz,biraz insanın kendisinde olmalı.Doğrusu bu toplumsal bilinçsizliği görünce,korona denilen belanın kolay kolay defolmayacağı inancı hakim oluyor insanda.Hele bazı cahillerin her şeyde olduğu gibi “ bu dıj güçlerin işidir,korona morona diye bişey yok..” demeleri, bizi korona değil bu cehalet öldürecek sözünü akla getiriyor!   

Sağlıcakla kalın