Pandemi sürecinde gazetecilik


 Prof.Dr.Suat GEZGİN    16.08.2020 10:09:49  


Bir medya kuruluşu birden çok iş tanımına sahip kişilerin bir arada bulunduğu bir ortam. Muhabirler, televizyoncular, sunucular, yazarlar, okur temsilcileri, editörler, redaktörler, sayfa sekreterleri, yazı işleri ekibi… Bu alanı oluşturan kişilerin birçoğu da ofisteki zamanlarının çoğunu masa başında geçiriyorlar. Bazı çalışanlar da; yazarlar, okur temsilcileri gibi, süreci evden rahatlıkla yürütebiliyorlar, sürekli gazete ortamında olmalarına gerek kalmıyor.

Pandemi sürecinde sabit bir çalışma alanı olan kişilerin evden çalışma düzenine geçmesinde bir sorun görmüyorum ancak burada altının önemle çizilmesi gerektiğini düşündüğüm bir nokta var ki, o da şu: Haber üretimi çok aşamalı bir süreç. Yani bir haber fikrinin oluşmasından haberin araştırılmasına, haber kaynaklarıyla görüşülmesinden haberin yazılmasına, düzenlenmesine ve yayınlanmasına kadarki süreçte yukarıda saydığım gibi farklı iş tanımındaki herkesin katkısı oluyor.

Siz bir muhabirsiniz diyelim, bir haber fikriniz var; bunu önce şefinizle paylaşıyorsunuz, şefiniz gündem toplantılarında bunu paylaşıyor, farklı deneyim ve tecrübedeki meslektaşlar tarafından tartışılıyor, habere farklı bir açıdan yaklaşılabiliyor belki, sonra haberin yapılmasına karar veriliyor, muhabir araştırmaya başlıyor, kaynaklarla görüşmeler vesaire derken haberin yazıldığı andan sonraki süreç de editörlerin, sayfa sekreterlerinin işi oluyor.

‘Muhabirin evden çalışması mümkün değil’

Bu aşamaların tek bir mekânda, konuşularak tartışılarak gerçekleştirilmesi çok önemli. Ayrıca haberi araştıran, yazan muhabirin evden çalışmasının da mümkün olmadığını düşünüyorum. Çünkü muhabir klasik gazetecilik tanımına göre bir haberi yerinde izleyen, dışarıda araştıran, kaynaklarla bir araya gelip görüşmeler yapan ve yine sürekli gözlem yaparak haberi arayan kişi.

Öte yandan gazetecilik, doğası gereği dinamik bir iş. Gezmeyi, görmeyi, araştırmayı, insanlarla temas etmeyi gerektiren bir meslek. O nedenle diğer mesleklerden ayrılıyor. Sınırlı bir zamanı, mekânı olan bir meslek değil çünkü. Gazeteci her an her yerde olabilir. Bu da bu mesleğin ruhunu koruyor.

Bir muhabir masa başından haber kaynaklarına ulaşabiliyor, görüşmelerini masa başından yapabiliyor, haberde kullanılacak fotoğrafı bile haber kaynağından isteyebiliyor. Siz bir editörü, redaktörü, sayfa sekreterini evden çalışma düzenine adapte edebilirsiniz belki ancak bir muhabiri edemezsiniz. O muhabirin gazetecilik heyecanını yok edersiniz.Devam edecek