Türkiye İsrail İlişkileri..


 R. Ferhat VURAL    20.09.2020 10:32:41  


Yereli yazmaktan ülkemizin asıl gündemini yazmaya fırsat bulamıyoruz,daha doğrusu sadece yerele odaklanmak,yereli  yazmak insanı biraz köreltiyor…

Geçen hafta Bahreyn ve bazı Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme girişimleri Türkiye de iktidar ve iktidar cenahı  tarafından tepkiyle karşılandı.Sanki kendileri İsrail ile ilişkileri normal değilmiş gibi,sanki 70 yıldan beri İsrail ile ekonomi ve savunma başta olmak üzere her alanda ilişkileri yokmuş gibi..

Biraz geriye gidersek,

Türkiye, 28 Mart 1949’da İsrail’i resmen tanıyan ilk Müslüman devlet oldu.  Türk Hükümeti bu kararını, “İsrail BM’ye üye olmuştur; dolayısıyla Türkiye de, yeni kurulan bu devleti BM örgütünün evrenselliği ilkesi çerçevesinde tanımıştır” şeklinde açıklamıştı.

9 Mart 1950’de Türkiye ile İsrail arasında elçilik düzeyinde diplomatik ilişkiler kuruldu. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) döneminde başlatılmış olup, Demokrat Parti(DP) iktidarında da sürdürülmüştü. Türkiye, Tel Aviv Elçiliği’ne ilk atamayı 1952 yılında gerçekleştirdi. Türkiye, bir yandan Arapların Filistin davasına genelde destek verirken; öte yandan da, İsrail ile ilişkilerini sürdürmekteydi.Yani sizin anlayacağınız Arap ülkelerinin bugün İsrail ile ilişkileri normalleştirmesi Türkiye’yi 71 yıl geriden takip etmeleri anlamına geliyor.

Buraya bir virgül koyup mavi Marmara’ya gidelim

 Mavi Marmara yolcu gemisi, 2010 yılında İnsani Yardım Vakfı tarafında yoksul, ezilen sömürülen insanlara yardım amacıyla satın alınmıştı.Bu amaçla Mavi Marmara, İnsan Yardım Vakfı’nın organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze’ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir yardımsever grupla yola çıktı. 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze yakınlarına ulaşan yardım gemisi, uluslararası sularda İsrail Ordusunun gemiye asker çıkartması sebebiyle yardım organizasyonu amacına ulaşamadı.

Gazze’ye yardım taşıyan tam 6 gemi vardı.  Bu gemilere uluslararası sularda 31 Mayıs 2010 tarihlerinde saldırı gerçekleşti. 663 yolcunun olduğu gemilerde sadece 38 Türk vatandaşı vardı. İsrail Askerlerinin başlattığı katliam sonucu 8 Türk ve 1 Türk asıllı Amerikan vatandaşı toplam 9 Türk öldürülmüştü. Bu saldırılar sonucu 23'ü ağır 54 kişi de yaralanmıştı. İsrail tarafından tutsak edilen Mavi Marmara Gemisi Aşdod limanına demirlenmiş ancak 3 ay sonra Türkiye'ye gönderilmişti.

Türkiye İsrail ilişkileri bu saldırılardan sonra biraz sekteye uğramış olsa da,daha sonraki süreçte tekrar normale döndü.Mavi Marmara saldırısının yedinci yıldönümünde, İsrail’in saldırıda ölenlerin yakınlarına ödenmek üzere Türkiye’ye 20 milyon dolar verildi.Ve bu paranın ödenmesinden sonra Türkiye İsrail'e karşı açtığı tüm davalardan feragat etti.Türkiye'nin itrail ile milyarlık dolarlık ithalat/ihracatını ve savunma sanayideki işbirliğini de yazmıyorum..

Bir taraftan,İslam dünyasının bağrına saplanmış bir hançer ve Ortadoğu'da dönen bütün kirli tezgahlarda imzası olan İsrail denilen korsan devletle,70 yıldan fazla her alanda ilişkiyi geliştireceksin,diğer taraftan da bazı Arap ülkeleri senin yaptığını yaptığında da eleştireceksin/ kınayacaksın..

Peki sormazlar mı; "Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu" diye..