Ya Sabır..


 Prof.Dr.Yasin ÇİÇEK     27.09.2020 11:46:08  


Es-Sabûr, Allah'ın güzel isimlerindendir.

"İmanın iki şubesi vardır: Sabır ve şükürdür."

Peygamberimiz(asm): "Hiç kimseye sabırdan daha hayırlı ve geniş bir nimet verilmedi" buyurmuştur (Buhari,Zekat,50).

Ayrıca "Sabır bütün ahlaki fazılanın anasıdır" Yani insan için en büyük fazilet sabırdır. Ashab dan Enes(ra): "Sabrın insandaki mevkii, başın vücuttaki mevkii gibidir" teşbihiyle sabrın önemini vurgulamıştır.

Sabır başarının anahtarıdır. Sabır; kelime olarak bir zorluğa dayanmak, katlanmak, cesaretli ve metanetli davranmak anlamlarına gelir. Tahammül ve sabır birbirinin yerine kullanılmasına rağmen aslında aynı değildir. Tahammül yalın bir dayanmak anlamı taşır. Sabır ise iradesi kuvvetli kişilerin seçilmiş bir davranış biçimidir. "Sabır öyle güçtür ki, dileyene dağı devirtir. "Hz. Fatıma(ra)

En büyük nimet afiyettir. Musibet istenilmez ama gelince sabır edilmelidir çünkü en iyi yol budur. Ah,of demek insana bir şey kazandırmaz hatta kaybettirir. "İnsanın belli başlı iki günahı vardır,öbürleri bunlardan çıkar:sabırsızlık ve tembellik." Sabır durup beklemek değildir. Pasifçe teslimiyet göstermek değildir. Hz. Ömer(ra) dediği gibi "Sabır boyun eğmek değil, mücadele etmektir."

Sabır, çaba ile zamanla kazanılır. Sabırda umut ve iyimserlik vardır. Sabırlı insanlar Allah'a sığınır ve ondan destek bekler. Sabır iradesi güçlü insanlarda kendini daha iyi gösterir. Sabırlı insanlar aynı zamanda azimli ve sebatkardırlar. Bazı İslam alimlerince sabır; "başa gelen musibetler karşısında şikayet etmemek, rıza göstermek ve şükretmektir" şeklinde izah edilmiştir. Mevlana ise "Amaca sabırla erişilir, aceleyle değil" diye bildirmiştir.

Sabır sadece çeşitli olaylar karşısında gösterilen bir durum değildir. Hedeflerimize kavuşmak için Allah'ın Hakîm ismi muktezasınca sebepler silsilesine riayet etmektir. Bir iş yaparken kainattaki fıtrat kanunlarına uymaktır. Allah'a teslim olmaktır.

Bediüzzaman Mektubat adlı eserinde sabrı üçe ayırır: 1. "Mâsiyetten kendini çekip sabretmek(günahlardan kendini çekmek). Şu sabır takvadır. 2. Musibetlere karşı sabırdır ki, tevekkül ve teslimdir. 3. İbadet üzerine sabırdır ki, şu sabır onu makamı mahbubiyete kadar çıkarıyor. Çünkü Cenab-ı Hakk'ın inayet ve tevfiki sabırlı adamlarla beraberdir(Mektubat,280)." Hedef ve maksat olan Allah'ın rızasını kazanmak ancak bu üç sabra uymakla kazanılır. Kalp sûküneti ve Allah'a teslim olmak ancak böyle elde edilir. Bu duruma göre sabır bir enerjidir ve kuvvettir. İnsan bu sabır kuvvetini geçmişe, geleceğe dağıtmadığı sürece hazır güne yetecektir. Bir Amerikan atasözü "Dün tecrübe öğren, bugün fırsat kullan, yarın tahmin planla" der ve bugüne vurgu yapar.

İnsan geçmişten elem duyar gelecekten ise endişe eder. Dolayısıyla sabır gücünü yerinde kullanmak gerekir. Sabır kuvvetini mazi ve müstakbele dağıtmadığı sürece hal-i hazırdaki musibete karşı kâfi gelir.

Peygamberimiz (asm): "Hakiki sabır, musibetin ilk başa geldiği anda gösterilen sabırdır" buyurmuştur(Müslim). Kuran-ı Kerim de Asr suresinde birçok hakikate vurgu yapıldığı gibi sabra da vurgu yapılıyor. Bazı rivayetlerde Ashabı kiram efendilerimiz ikisi bir yere geldi mi, biri diğerine bu sureyi okumadan ayrılmazlarmış.

Kur'an-ı Hakîm de ki ayetlerde "Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz: Sabredenleri müjdele (Bakara 155)."

Ey iman edenler! Sabır ve namazla Allah'ın yardımını isteyin. Şüphesiz ki Allah sabredenlerle beraberdir ( Bakara suresi,153).

"Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve Canımızı Müslüman olarak al(A'raf 126)." Amin. 27 Eylül 2020 ( 10 Safer1442).