Okuyun gençler yine okuyun


 Prof.Dr.Nüket GÜZ    11.10.2020 12:06:00  


"Yalnızca yaşadığın günü düşüneceksin. Kendini üzmeyeceksin" der John Steinbeck, gazap Üzümleri isimli kitabında..

Kimler zararlıdır?

Üç türden dost yararlı,üç tür ise zararlıdır.

Dostlar dürüst, içten ya da bilgili oldukları zaman yararlıdır.

 Sahteci ,yaltaklanmacı ya da fırsatçı olduklarında ise ,zararlıdırlar. Konfüçyüs

Henüz okumadıysanız lütfen okuyunuz gençler

okuduysanız bir zahmet yine okuyunuz

Israrla tavsiye ediyorum Volontaire , Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev kitabını..

 Kitabın tanıtım yazısından : Yakın dostu, büyük Fransız düşünürü Montaigne'nin, "Kanımca, La Boétie çağımızın en büyük insanıdır" diye söz ettiği Etienne de La Boétie'nin Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev'i siyasal düşünce tarihinde, yeni bir yaklaşımın öncüsü olmuştur.

 Siyaset olgusunu iktidar ilişkileri biçiminde algılayan La Boétie, bugün bile kafaları kurcalayan, "insanların nasıl olup da itaat ettikleri, üstelik itaat etmekle kalmayıp boyun eğmeyi, hatta kulluk etmeyi arzuladıkları" sorununu yapıtının odak noktasına yerleştirir.

La Boétie, iktidar olgusunu ve bunun ideolojik dayanaklarını irdelemekle yetinmez; iktidar ilişkileri ağının en üst düzeyde kurumsallaşmış biçimine, bir başka deyişle devlet sorununa yönelir. Tiran'ın ya da "Bir"in iktidarından yola çıkarak VI. yüzyıl Fransa'sında artık açıkça belirginleşmeye başlayan modern devletin gerçeğine ulaşır. Bu bakımdan Gönüllü Kullar Üzerine Söylev, gerçekte, devlet egemenliğinin niteliği üzerine yapılmış bir söylevdir." okumanız dileğiyle..

sevgiyle kalın