Halkın Gerçek Gündemi..


 R. Ferhat VURAL    27.12.2020 11:18:57  


Her ne kadar korona ile yatıp korona ile kalkıyorsak da, halkın  birinci gündemi pandemi değil geçim sıkıntısıdır.Yani işsizlik,yoksulluk ve gelecek kaygısıdır.

Pandemi ,bu sıkıntıları daha da katladı.Esnaf ,çiftçi,özel sektörde çalışan ve geçimini gündelik işlerde kazanan kesim zor günlerden  geçiyor.Düzenli geliri olan memur kesimi bu saydıklarımız kadar olmasa da onlarda sıkıntılı.Sıkıntılı çünkü, döviz kurlarındaki yükseliş otomatikten tüm emtialara yansıyor.Aynı parayla  bir ay öncesinden aldığı 10 liralık bir ürünü diğer ay 12-13 liraya alıyor.

Her ne kadar bazı tuzu kurular pembe tablolar çizse de,gerçek tablo hiçte iç açıcı değil.Asgari ücretin aşağı yukarı 2 bin 300 lira olduğu bir memlekette, milletvekili asgari ücretin 10 katından fazlasını  25 bin TL maaş alıyorsa tabi ki onların gözünden her şey toz pembe.Aynı adaletsizlik emekli maaşlarında da geçerli.30 yıl çalışan bir asgari ücretli  en fazla bir asgari ücretlinin maaşı kadar yaşlılık maaşı alırken vekil 15 bin TL emekli maaşı alıyor.

Bu adaletsizliğe rağmen gözümüzün içine baka baka “ daha ne istiyorsunuz “ diyen yine bu tuzu kurular.

İşsizlik ve gelecek kaygısı gençleri bunalıma sokuyor

Her hanede neredeyse 1 veya 2 üniversite mezunu işsiz vardır. Benimde hanemde vardır. Üniversite mezunu yavrumun benden 20 lira harçlık isterken utangaç bir tavırla nasıl sıkıldığını çok iyi biliyorum.Onun bu halini gördükçe ben kahroluyorum. Ve ne hayallerle üniversiteyi bitirip bugün düştükleri boşluğun onların psikolojilerini nasıl allak bullak ettiğini de...

Geçtiğimiz aylarda Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık iş birliğiyle, 18-29 yaş arasındaki gençlerle gerçekleştirilen ‘Gençlik Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor. Ayrıca her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ederken, yüzde 77’si ise torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, gençlerin, din, siyaset, aile, toplum ile ilişkilerinin yanı sıra internet alışkanlıklarının sorulduğu araştırmada gençlerin borçlu, mutsuz ve gelecek kaygısı içinde oldukları görüldü.

Tabi bu kaygıların nereden kaynaklandığını, toplumun nabzını tutan bir gazeteci olarak az çok biliyoruz.Yaşadığımız şehirde biliyoruz.İşe alımlarda nasıl adaletsizlik yapıldığına,mülakat adı altında alenen yapılan torpillerde görüyoruz.Üniversiteden belediyeye,milli eğitimden sıradan bir kuruma kadar,bir hizmetli bile alınsa ya siyasilerin yakını veya referansıyla alınır.Bazı işe alımlarda kimsenin ruhu bile duymaz.Bilmeyen de tüm liyakat ve ehliyet sahipleri sadece vekillerin ve başkanların ailelerinde toplanmış sanacak.Maşallah hiç birinin aş/iş derdi yoktur! Ne de olsa onlar memleketin gerçek sahipleri, diğerleri  üvey evlat!

İşte  böyle sevgili dostlar,halkın gerçek gündemi ve karşımızdaki gerçek manzara bu.Böyle bir tabloyla bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla giriyoruz.Diliyoruz ve ümit ediyoruz ki,yeni yıl adaletsizliklerin,haksızlıkların,hukuksuzlukların ve dünyanın başına bela olan pandeminin son bulacağı bir yıl olsun.Bu vesileyle yeni yılınızı kutlar,sağlık afiyet ve adalet diliyorum.

Sağlıcakla kalın