Güven..


 R. Ferhat VURAL    24.01.2021 11:19:06  


İnsanoğlunun hayatı güven üzerine inşa edilmiştir. Doğar doğmaz onu kucaklayan bir annesi,kol kanat geren bir babası vardır.Güven o gün başlar.Yaşla birlikte insanın çevresi genişler.Mahallede, okulda yeni dostluklar arkadaşlıklar edinir.Bunların hepsinin temeli güven üzerine kurulur, güven  yoksa  hiç bişey yoktur.

İnsanoğlu doğası  gereği toplumsal bir varlıktır,diğer bireylerle birlikte olma ihtiyacı hisseder,onlarla  konuşmak, dertleşmek ister..Burada yine güven devreye girer.Her insan dostluktan komşuluğa, ticaretten alışveriş yapacağı esnafa kadar güvendiği insanlarla yol yürümek ister.Güvenemediğiniz insanla bir adım bile atmak istemezsiniz.

Güven en çok yalanda yitirilir

Bir kere güven kayboldu mu,tekrar kazanılması zordur..

Hepimizin hayatında güvendiğimiz dostlarımız var,sırdaşlarımız vardır.Sıkıldığımızda ,başımıza bir hal geldiğinde gözlerimiz ilkin onları arar,sıkıntılarımızı sevinçlerimizi onlarla paylaşırız.

Bazen de çok sevdiğimiz, güvendiğimiz insanların ihanetine uğrarız,küseriz darılırız  konuşmayız..

“Herkesten beklerdim ama ondan beklemezdim” der iç çekeriz.

Shakespeare’in dediği gibi “Güven ruh gibidir, Terkettiği bedene asla geri dönmez”

Bir kişiden gördüğümüz yalan,ihanet sadece o kişiyle sınırlı kalmaz,çoğu insana kuşkuyla bakmamıza da neden olur.İnsanlardan şüphe ederiz,  iyi niyetli olsa bile  “ mutlaka bu işte bir çıkarı vardır” vehmine kapılırız..

Bu güven bunalımı sadece iş veya ticaret hayatında değil ,yaşamın  her alanında geçerlidir.Bu eşimiz, dostumuz olabileceği gibi ,inandığımız bir siyasi partinin lideri veya aynı dünya görüşünü benimsediğimiz biri de olabilir.Yalanla birlikte o insana karşı duygularımız değişir,güvenimiz azalır.

İyi niyetli bir insanın güvenini boşa çıkarmakla sadece kendimize değil,topluma karşı da bir kötülük işlemiş oluyoruz,çünkü o iyi niyetli insanın içindeki insancıl duyguları öldürüyoruz..

Güven kaybının yol açtığı zararlar

Çevremizde mutlaka şahit olmuşuzdur. Zamanla birlikte yol yürüdüğünüz  insanların değişimi sizi hayal kırıklığına uğratır.Sofranızı açtığınız,ekmeğini bölüştüğünüz arkadaşınızın ekonomik anlamda zenginleşmesi veya statü olarak bir makama gelmesiyle gelen değişim sizi, “ keşke hep fakir kalsaydı “ düşüncesine iter.Çünkü bu makamlara gelmeden önce daha insancıldı!

Robert Bosh “İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercik ederim” demiş.

Hz Muhammed, kendisine peygamberlik gelmeden önceki lakabı  "Emin" insandı,yani özü sözü bir,güvenilir insan. Ve O,bir bedevinin Mü'min kimdir sorusuna verdiği  cevapta "  Müslüman, Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin de insanların canları ve mallarının güvende olduğu kişidir.." demişti.

Güvenilir ve Emin bir insan olmak dileğiyle,

 Sağlıcakla kalın