Gelen Çalıyor, Giden Çalıyor..


 R. Ferhat VURAL    31.01.2021 10:00:45  


Sağcısı çalıyor,solcusu çalıyor

Milliyetçisi çalıyor,İslamcısı çalıyor

Vekili çalıyor,başkanı çalıyor

Kimi çalarken Kutsal kitabımızı, ayet ve hadisleri kendine kalkan yapıyor.

Kimi de bayrağı," vatan millet Sakarya "edebiyatıyla..

Kimi halk adına "halkçılığı" savunarak

Bazıları da "halkların kardeşliğini " kullanarak..

Hasılı kelam istisnalar hariç herkes çalıyor.Çalmayan da çalana yardımcı oluyor,yardımcı olamıyorsa bile  “çalan benim adamımdır” deyip seyirci kalıyor.

Kimisi de "canım biz çalmasak onlar çalacak "deyip kendince hırsızlığına fetva veriyor ve olmayan vicdanını rahatlatmaya çalışıyor..

Çalmak, sadece bir insanın cebinden parayı almak değildir.Bir dükkandan mal,kuyumcudan altın,pastaneden baklava da çalmak değildir.Çalmanın/hırsızlığın farklı farklı versiyonları vardır.

Nasıl mı?

 Diyelim ki herhangi bir partide milletvekilisiniz.Milletin verdiği emaneti milletin menfaati için harcayacağınıza kendi aile ve akraba çevrenize harcıyorsanız, bu da hırsızlığın/çalmanın başka bir versiyonudur..

Ya da Belediye Başkanısınız,belde sakinlerine hizmet edeceğinize,ihale takipçiliği yapıyorsanız,kendi yandaşlarınızı palazlandırmaya çalışıyorsanız bu da çalmaktır/hırsızlıktır..

Farzedelim ki Kaymakamsınız,bir kuruma personel alınacak ve sizde mülakat komisyonunun başkanısınız.KPSS'den en yüksek puanı alan garibana 30-40 puan,KPSS'den en düşük puanı alan ve referansı başkan/vekil olan birilerine de 90-100 puan verip işe yerleştiriyorsanız bu çalmanın da/hırsızlığın da daniskasıdır..

Velev ki Üniversite de rektörsünüz.Personel alımı için kadro açıyorsunuz.Öyle şartlar yazıyorsunuz ki, alacağınız elemanın mide zevkine,göz rengine,hangi hastanede doğduğuna kadar nokta atışı yapıyorsunuz.İşte kişiye özel açılan bu kadro emek ve ilim hırsızlığıdır.Tuz'un koktuğu noktadır.

 Uzun lafın kısası bir yerde herkes çalıyorsa,orada büyük bir arıza var demektir.Bu arızalar acaba çalanların yanına kar kaldığı için mi? Allah korkusu kalmadığı için mi? Ya da Adam gibi bir Hukuk devleti olmadığımız için mi? Veya herkesin hakkını/hukukunu koruyan/gözetleyen bir adalet mekanizması olmadığı  için mi? Yoksa toplum olarak ahlaki bir zafiyetimiz mi var?  

Hangisi?

Bu arızalar tespit edilip arıza giderilmediği müddetçe bu hamur daha çoook su götürür...!

sağlıcakla kalın