Yardımlaşma mı, Gösteriş mi?


 R. Ferhat VURAL    25.04.2021 15:36:30  


Bir toplumda muhtaçlara, işsizlere garip gurebaya yardımda bulunmak, ihtiyaçlarını gidermek erdemli bir insan olmanın gereğidir. Bunu yapan devlet de sosyal devlettir.

Tabi bu yardımları yaparken, yardım yapılan insanları rencide etmeden yapmak lazım.

Bir koli gıda yardımının yanında 5 kişi poz vermeden yapmak lazım

Davul zurnayla o gariban insanı el aleme teşhir etmeden yapmak lazım

İyi niyetle, sadece Allah’ın rızasını gözeterek bu yardımları yapanlar  olduğu gibi, sırf bir takım beklentilerle, desinler ayağına reklam amaçlı yapanlarda az değil.

Sosyal medyadan takip ediyoruz.

Adam elinde bir koli gıda yardımı, adeta plaket verir gibi ihtiyaç sahibine koliyi veriyor ve çarşaf çarşaf resimlerini çekiyor.  Bu resimleri hem sosyal medya hesabında paylaşıyor hem de haber sitelerine servis ediyor.

Resimlerde yardımı alanın başı genelde öne eğiktir, utangaç bir ruh hali mevcut ve belli ki çekilen görüntülerden hoşnut değil. Tabi yardım kolisini teslim eden de tersi bir görüntü. Bilmeyen de ev araba bağışlamış hayat kurtarmış sanacak.

Kanımca bu bir yardımdan ziyade bir gösteriştir, bir ego tatminidir. Çünkü ,gerçek yardımseverlerin buna ihtiyaçlarının olmadığını biliyorum.

Sadece Ramazan ayında değil, her zaman ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan insanlar tanıyorum.

Bazen yardıma muhtaç insanların haberini yayımlıyoruz. O güzel yürekli insan bizi arayıp ihtiyaç sahibinin adres ve telefonunu isteyerek ihtiyacını gidermiştir ve kimsenin ruhu bile duymamıştır, bize ısrarla kimliğinin gizli kalmasını istemiştir.

Geçtiğimiz hafta, müftülükte sözde din görevlisi olduğunu söyleyen bir zat başkasının verdiği yardım kolilerini dağıtmıştı. Dağıttığı yardım kolilerini çocuklara taşıttıran zat kolileri verdiği yaşlı insanların resimlerini çekerek medyaya servis etmişti.

Bizde, yardım yaptığınız insanları rencide etmeden ve resimlerini medyaya servis etmeden yapınız diyerek o görüntüleri eleştirmiştik.

Sen misin bunu eleştiren. O zat ve çevresi öyle akla ziyan eleştirilerde bulundular ki, üstü kapalı tehditlerden hakarete, çeşitli ithamlara kadar işi götürdüler.  Niyet okudular, eleştirimizi alakasız yönlere çektiler.  Kısacası ufacık bir eleştiriyi vatan millet Sakarya noktasına vardırdılar…

Bu yorumları, akıl ve izandan yoksun eleştirileri görünce,Din adına,diyanet adına, üzüldüm.

 Halbuki, Yüce Allah  Kuran’ı Kerimde, “Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa göndermeyin” buyuruyor. (Bakara Suresi, 264. Ayet)

“Sağ elin verdiğini sol el bilmemeli' Hz.Muhammed(Sav)

Sağlıcakla kalın