Hukuk Devleti ve Karanlık Yapılar..


 R. Ferhat VURAL    23.05.2021 13:52:49  


Hukuk devleti ve karanlık yapılar. Aslında birbirine zıt kavramlar.Zıt kavramlar çünkü, hukuk devletinde karanlık yapıların yeri olmaz,olsa da etkinliği olmaz..

Son iki haftadır tüm Türkiye organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayımladığı vidolara kitlenmiş adeta.Yedinci videosunu bu satırların yazıldığı saatlerde Pazar sabahı YouTube hesabında yayınladı.Tüm videoları 30 milyondan fazla izlendi.

Peker’in iddiaları yenilir yutulur cinsten değil. Bu iddiaların yüzde 10’u bile gerçek olsa tek kelimeyle facia.Ve  ülkem adına çok üzücü!

Bir hukuk devletinde olmaması gereken şeyler.

SUSURLUK KAZASI

Biraz geriye gidersek. Bundan yaklaşık 25 yıl önce Susurluk skandalı patladı. “Susurluk kazası ya da Susurluk skandalı, 3 Kasım 1996'da saat 19.25 sularında Balıkesir-Bursa karayolunda Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkiinde meydana gelen trafik kazası sonucu, devlet-polis-mafya ilişkilerinin ortaya çıkması ile patlak veren skandal. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli skandallarındandır.

Kazanın ardından kamuoyu, "devlet, siyaset, mafya" üçgeninde yasa dışı ilişkilerin ortaya çıkartılmasını talep etti. "Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık" ismi verilen sivil toplum eylemleriyle ve medyanın desteği ile üstü örtülen ilişkilerin ve faaliyetlerin açıklanması talep edildi…”(Wikipedia)

Olayın ayrıntısına girmeyeceğim, bu olayın detayını merak edenlere, özellikle TBMM Susurluk araştırma komisyonunun hazırladığı Susurluk Raporu ve MİT Kontrterör dairesi eski başkanı Mehmet Eymür’ün kendi sitesinde(atin.org) o dönemde yazdığı Uyuşturucudan Susurluk'a yazı dizisini okumalarını tavsiye ederim…

Ne yazık ki “devlet, siyaset, mafya” üçgeninde cereyan eden bu karanlık olayların üzerine yeterince gidilmedi.Skandal kaza bir şekilde kapatıldı.

TBMM Susurluk, Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma ve Hayali İhracat Komisyonlarında raportör olarak görev yapan Hâkim Dr. Akman Akyürek ise 10.12.1997 tarihinde şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

O dönemi hatırlayanlar çok iyi bilir. Olay öyle bir mecraya sürüklendi ki; 28 Şubat “postmodern darbeyle” sonuçlandı.

AK PARTİ İKTİDARI

Susurluk kazası ve 28 Şubat süreci birçok partiyi siyasi mevta haline getirdi. Ve 2002 de AK Parti tek başına iktidar oldu.

 AK Parti özellikle 3 kavramla milletin karşısına çıkmıştı.

”Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar”la mücadele.

Doğrusu ben dahil ülkesini seven,demokrasi,insan hakları,adalet ve hukuk devleti özlemi çeken herkesi heyecanlandırdı bu kavramlar.Kendi adıma söyleyim, 3 Y ile mücadelede gücüm nispetinde AK Parti’yi karşılıksız destekledim… Bu konu da ilk başlarda epey yol alındığını da belirtmek istiyorum.

Bugüne gelirsek.

Ben demiyorum,bu tip skandalları araştıran uzmanlar, bu skandalın Susurluk kazasından daha büyük olduğunu iddia ediyorlar.Bir vatandaş olarak temennim odur ki; Hukukun dışına çıkan,devletin imkanlarını kendine devşiren,yasadışı işlere bulaşan kim varsa hukuk önünde hesap versin.Yoksa bu tip skandalların biri biter diğeri başlar ve olan güzelim ülkemize olur…

Sağlıcakla kalın