Osmanlı ve İslam Dünyası


 R. Ferhat VURAL    30.05.2021 08:59:14  


2016 yılında gazetemizin 28.sayısında Polonya Opole’de  İtalya Napolyon Üniversitesi Öğretim üyesi Fas asıllı Müslüman hukukçu Prof Dr.Said EDAİCH ile Ortadoğu ve İslam dünyasının sorunları üzerine bir mülakat yapmıştık.

Bir soru üzerine Prof.Said şunları söylemişti:

" Ortadoğu'daki kaos bugün başlamadı, her şey Osmanlının yıkılışıyla başladı. Ortadoğu'daki sorunları sadece bir faktöre bağlamak doğru olmaz. Bunu anlamak için Ortadoğu'nun tarihine bakmak lazım. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra Ortadoğu’da bir sahipsizlik ve bir yıkım dönemi başladı. Yani Osmanlıyla beraber Ortadoğu da yıkılmaya başladı.. İslam da ırkçılık yoktur.Ben Müslüman'ım veya biz Müslüman'ız  demek yerine herkes ben Türküm, ben Iraklıyım, İranlıyım, Kürdüm, Suriyeliyim, Arap'ım demeye başladı.DEAŞ, İslam adı altında Müslümanlara karşı yapılan bir savaştır..."demişti.

Prof.Said’in söylediklerine katılmamak mümkün değil. Bugün İslam dünyasının en büyük iki marazı bence ırkçılık ve mezhepçiliktir. Bunun en güncel örneği de Suudi Arabistan ve İran’ın mezhepsel güç gösterisine sahne olan Yemendir. Bu iki ülkenin mezhep savaşları yüzünden Yemende yüzbinlerce masum Müslüman ölmüş,yaralanmış ve BM’nin raporuna göre 2 milyondan fazla çocuk açlığın pençesinde.

Oryantalist emperyalistler Osmanlıyı yıkıp parçaladıktan sonra küçük küçük ulus devletler inşa ettiler. Bu devletlerin başına da kendi sözlerinden çıkmayacak idareciler atadılar ve bölgede nifak tohumlarını da ekmeyi ihmal etmediler.Irkçılık,mezhepçilik vb..

Dikkat etiyseniz halkı Müslüman olan tüm ülkelerin nerdeyse tamamı birbiriyle kavgalı.Bu ülkelerin başındaki idarecilerin de neredeyse hepsi  otoriter ve totaliter liderler. Ülkelerindeki zenginlikleri halkıyla paylaşacaklarına sömürgeci güçlerle paylaşmayı yeğlerler. Çünkü iktidarlarını sürdürmek için ağababalarının desteklerine ihtiyaçları var.

Demokrasi, insan hakları, Özgürlük gibi kavramların esamisi okunmaz bu ülkelerde.

Düşünebiliyor musunuz, Suudi yönetimi yılladır İsrail zulmü altında inleyen Filistin'e yardım edeceği yerde, İsrail’in bir numaralı hamisi ve başında Tramp'ın damadının olduğu vakfa 100 milyonlarca dolarlık yardımda bulunuyor.  Suudi krallarının tüm paraları ABD bankalarında yatıyor, Amerika bu paraları geri verir mi şüpheliyim. Son dönemde BAE’nin İsrail ile ilişkileri de hakeza.

İşte bu zalim idarecilerin baskısından ve ülkedeki kaostan kaçıp batılı devletlere daha iyi bir hayat sürme hayaliyle kaçan Müslümanlar ’da çoğu zaman Akdeniz’in serin sularında can vermektedir!

Bir Allah’ın kulu da çıkıp şu soruyu sormuyor. “Müslümanlar neden Müslümanlardan kaçıp Hıristiyanlara sığınıyorlar? “

Ve bir Allah’ın kulu da çıkıp, Halkı Müslüman olan bir ülke de bilim insanları neden koronavirüs aşısı bulamıyor?

İşte bu sorular cevap bulduğu zaman hiçbir şey eskisi olmaz…

Sağlıcakla kalın