Bir Kitaptan Bir Alıntı Üzerine Yorumlar


 Prof.Dr.Yasin ÇİÇEK     19.09.2021 11:43:48  


"Sepetli balonlarla seyahat etmesini seven bir adam bir gün seyahate çıkmış.

Bir süre havalandıktan sonra zavallı adamın etrafını ses ve fırtına sarmış.

Fırtınaya yakalanan adam nereye gittiğini bilmeden yaklaşık bir saat havada kalmış. Bir saat sonra fırtına dinmiş, sis çekilmiş. Adam fırtına ve sisten kurtulmuş ama onu başka bir kötü sürpriz beklemekte imiş. Zavallı adam, yere yakın bir şekilde ama bilmediği bir yerde uçuyormuş.

Sağına bakmış tanımıyor, soluna bakmış tanımıyor.

"Eyvah kayboldum" demiş kendi kendine.

Ama birden sepetteki adam kendi gittiği istikamette giden bisikletli bir adam görmüş ve sevinmiş.

Yere yakın seyrettiği için sevinçle adama seslenmiş:

-Afedersiniz beyefendi. Yolumu kaybettim de. Ben neredeyim acaba?

Bisikletli adam hafifçe başını kaldırıp sepetteki adama baktıktan sonra cevaplamış:

-Sepetin içindesiniz, demiş.

Sepetteki adam:

-Anlatamadim galiba, demiş. O zaman şöyle sorayım. Sepet nerede?

Bisikletli adam cevap vermiş:

-Tam başımın üzerinde.

-Afedersiniz beyefendi,galiba yine anlatamadım. O zaman şöyle sorayım: Siz neredesiniz acaba?

Bisikletli adam yine aynı tavırla yanıtlamış:

-Tam sepetin altındayım!

Bu sefer sepetteki adam tam sesini yükselterek:

-Afedersiniz beyefendi siz üniversitede hoca mısınız?

Bisikletli adam şaşkın şaşkın sepetteki adama bakarak sormuş:

-Doğru,nerden bildin demiş.

-Söylediklerin doğru ama hiçbir işe yaramıyor,oradan anladım demiş sepetteki adam."(Ramazan Abacı. Yaşamın Kalitelendirilmesi, Değişim Yayınları 2003,S1-3)

Aslında herbir akademisyenin kendini bu noktadan sorgulaması adına güzel bir yazı. Yazdıklarımızı kimler okuyor ve ne kadar faydalı?

Bu günlere de güzel ışık tutmakta. Bilim nedir? İlim nedir? Gerçek ilim Allah katındadır. Bizimkiler sadece bilgidir. Bugün doğru zannettiğimiz şeye yarın yanlış diyebiliyoruz. Bilim adamı mıyız, film adamı mıyız yoksa bilimfil adamı mıyız? Bilim adamlarına ve filim adamlarına bir sözüm yok. Onlar işlerini yapıyor. Bunun ikisi arasında kalan bilimfil adamlarına sözüm. Birilerinin sponsorluğunu ve şarlatanlığını yapan bilim adamlarına! İpi başkalarının elinde olupta onların dediğini bilim adına yazan ve yayınlayan sözüm ona bilim dergilerine. Kötü olan bilim değil kötü olan insan. Bilim şeytan gibi insanların elindeyse gelde bu bilime güven.

Kâinatta mutlak şer yoktur. Şeytan bile mutlak şer değildir. Şeytan vazifesini yapıyor. İnsanın imtihanı için bir alettir. Kötü olan biziz. Kötü olan şeytan ve nefsine uyan insandır. Başka yerde suçlu aramaya gerek yok. Bu dünya iyilerle kötülerin mücadele ettiği bir dünya. Kim çok  çalışırsa Allah onu muvaffak ediyor. "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.(Necm suresi,39)" Bize düşen mücadele etmek, karınca misali tarafımızı belirlemek. Bilimin ardından körü körüne gitmek değil, sorgulamaktır, araştırmaktır. Bir araya gelip müzakere etmek yani fikir alış verişinde bulunmaktır. Gayret göstermektir. Muvaffak etmek ise Allah'ın vazifesidir. Gayret bizden muvaffakiyet Allahtandır. Allah iyilerin gayretini artırsın.

Allah bilgisini kötüye kullananın ve cahilin şerrinden bizleri korusun!

19 Eylül 2021 (12 Safer 1443)