Öküzler Dünyayı Kirletiyor


 Prof.Dr.Yasin ÇİÇEK     07.11.2021 11:29:59  


Benim de aklıma hangi öküzler diye geldi? Çünkü Türkçe de öküz iki türlü kullanılır. Biri gerçek Allah'ın mübarek öküzleri diğeri ise mecazi manada kullanılan öküzler.

Şimdiye kadar insanoğluna çok hizmet eden öküzlere nankörlük etmeyelim lütfen! Bilmeyen için söyleyeyim erkek büyük baş hayvanın (tosun) kısırlaştırılmış haline öküz denir. Belki dünyanın başlangıcından beri var olan büyük baş hayvanların gazı çevreyi kirletiyormuş, iklimi ısındırıyormuş? İmam-ı Gazalinin dediği gibi "Daire-i imkânda bu mükevvenattan daha bedî' daha güzel yoktur"(Şualar,30). Yani Allah şu kâinatta ne yaratmışsa ondan daha mükemmelini insan yapamaz. İnsan sadece daha güzelini yapayım derken bozar.  İnsan bazen bilerek veya bilmeyerek halt etse de sonradan hep pardon demek zorunda kalmıştır.

Anne sütü yavrusu için en mükemmel bir gıdadır. Bu tüm anneler için geçerli bir kavramdır. İnsan yavrusuna bir annenin sütü 6 ay yeterlidir. Altı aya kadar bir insan yavrusu başka bir gıda almasa da yavrusuna yeterli geldiğine tüm gerçek bilim insanları bu konuda hemfikirdirler. Ama bir zamanlar kimi bilerek kimi bilmeyerek bunun aksini söylemiş ve mamalara insanları alıştırmışlardır.

Yine hayvan sütlerinden elde edilen tereyağlarına yine birçok bilim insanı zararlı demiş bizleri margarine alıştırmışlardır. Sonra yine pardon demişlerdir ama olanlar olmuştur. Bu örnekler çoğaltılabilir ama çoğunluğu bunları bildiği için bu örnekleri bir daha hatırlatayım dedim.

Beşerin bulaşık eli karışmamak şartıyla, hiçbir şeyde hakikî nezafetsizlik ve çirkinlik görünmüyor (Lemalar,310). İnsanların girmediği ve gitmediği hiçbir ormanda pislik göremezsiniz.

Piyasada birçok dizel arabalar egzozlarından gaz çıkarırken hatta bazıları 100 metrelik mesafeyi dumana boğarken, çevreciler nerede? Her gün fabrikalardan çıkan dumanlar nereye atılıyor? Bunlar bizim bilmediğimiz farklı bir atmosfere mi atılıyor? Mevsiminde yemeye kanaat etmediğimiz seracılık da iklimi etkilemektedir. Her gün temizlik adına kullandığımız yüzlerce çeşit temizlik araçları oluk oluk çevreye akarken, bu kirlilik kala kala öküzlerin gazına mı kaldı? Tabiki insanoğlu kendi pisliğine bir günah keçisi bulacak! Bu sefer keçi değil de öküzleri buldu.

Ben çobanlık yapmış bir insan olarak bizim beslediğimiz öküzler benim zamanımda az gaz çıkarırdı çünkü doğal besleniyorlardı.

Şimdi öküzler ise insanların ürettiği besinler ile beslendiği için tehlikeli gazlar çıkarabilir. Bu insanoğlu öküzlerin gazını bile bozdu. Allah bizi şeytanın ve şeytan gibi insanların şerrinden korusun.

Ey dünyayı kirleten öküzler çekilin şu güzel insanların önünden de herkes işine baksın!

7.11.2021 (Rabiulahir 1443)