Gazetecilere ‘Eğitim Şart’


 Ebzer EMMİ    27.02.2022 12:34:25  


Sosyal medyada arkadaşım olan birçok dostum, kim neyi paylaşırsa hemen ekran görüntüsünü alıp bana yolluyorlar. “Emmi, Allah aşkına şu paylaşıma bi bak. İnsan biraz dil bilgisi öğrenemez mi? İmla kurallarına dikkat etmez mi? Bu nasıl yazı, nasıl paylaşım “diyerek bana dert yanarlar. Sanki dert babasıyım ben.

Sadece bu kadarla yetinilse can kurban. Bazıları biraz daha meraklı. “Emmi, şu cevval gezteci şu STK başkanını veya siyasiyi neden bu kadar yalor? Bir diğeri şu gezteci neden şunları sık sık eleştiriyor, bildiğin bişey var mı? Allah aşkına söylesene diye “birde bana mobbing uyguluyorlar…

Hani şikâyetlerinde pek de haksız sayılmazlar. Ne demiş atalarımız, “adın çıkacağına ..şeyin çıksın. “Maalesef gezeticiler arasında da bazılarının adı öyle çıkmış ki; insan bu mesleğin adını ağzına almaktan utanır oldu.

Normalde bu dostlarımın şikâyet ettiği o tayfadan kimseyi tanımam, arkadaşım değiller yine de onları kırmamak adına gönderdikleri ekran görüntülerine bakıverdim. Aman Allah’ım ne göreyim.

Gezeteci diye şuna buna ayar çekenlerin yazdıklarını okuyunca yüzüm kızardı. Kendi kendime “yahu bunlar hiç mi mektebe gitmediler, hiç mi dilbilgisi dersi görmediler, hayatlarında hiç mi kitap okumadılar “diye onların adına üzüldüm. Öyle ya, madem gezteci diye ortalıkta caka fiyaka satıyorsun o zaman bu işin kural ve kaidesini de öğrenmen lazım değil mi? Bildiğim kadarıyla bu işin birinci kuralı birazcık bilgiye sahip olmaktır, hangi dilde yazıyorsan o dilin imla kurallarını bilmektir. En azından yazdığın bir iki cümleyi herkesin anlayacağı şekilde yazmaktır. Ne yazık ki bunların hiçbirini o yazılanlarda görmedim…!

Dostlarımın “iyi yalor “dedikleri tıro vıroların paylaşımlarına baktım içim kan ağladı. Al birini vur ötekine. Mübarek gezteci değil, “Kişiye özel yalama “sanki. Paylaşımlarına bakınca midem bulandı desem abartı olmaz. İnsanda azcık onur ve haysiyet olur, birini övünce de yerince de tadında bırakmalı. Bunlar ne tat bırakmış ne de sınır. Meğer ilkesizlikte, yalamalıkta şampiyon olmuşlar da haberim yokmuş. İyi ki bunların paylaşımlarını görmüyorum diye sevindim. Çünkü bunları görünce insanın ömrü azalıyor.

Dostlarım, bu tiplerden mümkün mertebe uzak durmak lazım. Sosyal medyada, şurda burda öyle binlerce gereksiz arkadaşlarınız olacağına, üç beş tane “adam gibi adam “olsun yeter.

İşte böyle sevgili dostlar. Bu haftalıkta bu kadar.

Siz siz olun suya sabuna dokunun. Çünkü; “Temizlik imandandır”

Allah’a emanet olun.