Kim Kimi Kullanıyor..


 Prof.Dr.Yasin ÇİÇEK     02.10.2022 11:48:44  


Biz bu dünyaya niye geldik? Amacımız nedir?

Dünya mı bizim içimizde, biz mi dünyanın içindeyiz? Biz mi bedenin içindeyiz, beden mi bizim içimizde? Cesedimiz mi ruhumuza hâkim, ruhumuz mu cesedimize hâkim?

Düşünceler mi bizim içimiz de, biz mi düşüncelerin içindeyiz? Biz mi zamanı harcıyoruz, zaman mı bizi harcıyor? Para mı bizi harcıyor, biz mi parayı harcıyoruz? Para için mi çalışıyoruz, kendimiz için mi ? Para mı bizim kölemiz, biz mi paranın kölesiyiz? Telefon mu bizi kullanıyor, biz mi telefonu kullanıyoruz? İnternet mi bizi kullanıyor, biz mi interneti kullanıyoruz? Biz mi televizyonu seyrediyoruz, televizyon mu bizi seyrediyor? Vakit mi , nakit mi ? iş için zamanız mı yok , biz mi o  zamanda yokuz ? Biz mi arabaya biniyoruz, araba mı bize biniyor? Biz mi evde oturuyoruz, ev mi bizde oturuyor? Biz problem miyiz, problemi çözen miyiz?

Köle miyiz, efendi miyiz? Kaç tane efendimiz var?

Birkaçına kendim yorum yapacağım diğerlerini okuyuculara havale ediyorum.

İnsan parayı gerektiği yerde harcamayıp, gereksiz yere harcıyorsa, hayırda da kullanmıyorsa sadece biriktiriyorsa kendisi için değil para için çalışıyor. Arabaya gerektiği yerde binmezsek, gece yatarken arabamız çizilir diye yatamıyorsak muhtemelen biz arabaya değil, araba bize biniyordur.

Televizyon karşısında saatlerce uyuyup kalıyorsak biz televizyonu değil, televizyon bizi seyrediyordur.

Telefon ve internetten saatlerce ayrılmayıp gereksiz yerlere giriyorsak ve telefonsuz sıkılıyorsak telefon ve internet bizi kullanıyordur.

Problemi problem etmesek problem olmaz.

Biz bedenin içinde değiliz, beden bizim içimizde. Zihnimizde değiliz, zihnimiz bizim içimizde. Bu dünyada değiliz, dünya bizim içimizde. Biz dünyanın içinde olsaydık oraya sığardık ama dünya bizi boğuyor hatta dar geliyor. Bedenimize değil ruhumuza dar geliyor.

Dünya mı bizim için, biz mi dünya içiniz?

Madde mi, mana mı?

Neyi, niçin, nerede, ne zaman ve nasıl yapmalıyız? Bu sorulara verdiğimiz cevaplar bizim hayatımızı şekillendirecek ve kaderimiz olacaktır.

Neyi arıyoruz, kimi arıyoruz? Biz kısacası aradığımız ve bulduğumuz kadarız. İnsan neyi ararsa onu bulur. Biz aslında kendimizi arıyoruz. Kendimizi bulduğumuz da Rabbimizi de buluruz.

Allah kendini bulanlardan eylesin. Vesselam

2 Ekim 2022 (5 Rabiulevvel 1444)