Bu Devletin Dini ...dır.


 Prof.Dr.Yasin ÇİÇEK     05.02.2023 11:50:38  


Devletin dini adalettir. Devletin hukuk sistemi vardır.  Elbette devletin dini olmaz ama devlet sistemi içerisinde yaşayan vatandaşların dini ve inanışları vardır. Bu inanışlarda hukuk sistemleriyle korunur. Devletin neyi vardır? Devletin adaleti vardır yani devletin dini adalettir.

Laikiz, İslam’ız, Hristiyan’ız, Yahudi’yiz veya nefsimize göre inanıyoruz. Ne fark eder? Allah inançları serbest bırakmıştır ama zulmü yasaklamıştır. Her şeyden önce insan olarak zalimin ve zulmün karşısında mıyız?  Hristiyan Müslüman dövüşünce taraf mıyız yoksa hakkı mı gözetiyoruz? Allah bu dünyada inançları serbest zulmü yasak etmiştir. "Küfür devam eder, zulüm devam etmez" ve "Zalimin zulmü varsa, mazlumun Allah'ı vardır." tabirleri meşhurdur. Allah bu dünyada dahi zalimi cezalandırıyor ama küfrünün cezasını ahirete bırakıyor.

Devletin devamı ve düzeni adalete bağlıdır. Adalet ve hukuk ise dürüst ve vicdanlı insanlara bağlıdır. Elbette iyi bir hukuk ve kanunlar önemlidir ama kanunu uygulayanlar da hukuk sistemi kadar önemlidir.  Yani iyi bir hukuk sistemi elbette önemlidir ama hukuk sistemini herkese eşit uygulamak çok daha önemlidir. Kişiden kişiye farklı uygulanan adalet, adalet değildir. Bir devleti ayakta tutan en önemli unsur adalettir. İşleyen sistemdir. Kişilere bağlı olmayan sistemler. Başındaki kişiler değişse de sistemlerin değişmediği yani gelen kişinin tabi olduğu hukuk sistemleri. Delinen kanunlar değil de delinen kişiler olmalıdır. Zengine ayrı fakire ayrı, makam sahiplerine ayrı normal vatandaşa ayrı, güçlüye ayrı zayıfa ayrı uygulanmayan adalet sistemi.

Güçlü bir ekonomi, güçlü bir adalet sistemi ve güçlü bir ordu bir devletin üç önemli unsurudur. İlk sıraya hangisini koyun deseler ben adaleti koyarım.

Uygulanmayan adalet ve geciken adalet, adalet değildir. Örneğin herkesin bildiği güzel imar kanunları var ama uygulanmıyor. Kanun koymak veya yazmak veya konuşmak kolaydır ama onu uygulamak zordur. Herkes bilir çalışmak güzeldir ama kaçımız bunu yapar?

Adaletli olmak ve adaleti uygulamak kolay mıdır? Ya da bu dünyada mutlak adalet mümkün müdür? "Doğruyu söylemekten dostum kalmadı." diyen Hz. Ömer, tam adaleti uygulamak için savaşan Hz. Ali, sonunda şehit edilmiştir. Adalet timsali Hz. Ömer şehit edilmiştir. Peygamberimiz yurdundan edilmiş bazı peygamberler şehit edilmiş. İşte hak yolunda yürümek bu kadar zordur. Bu dünyada da mutlak adalet uygulanamaz bu durum ise zaten ahireti gösteriyor yani ahireti iktiza ediyor. Zalim zulmü ile mazlum mazlumluğuyla kalacaksa bu hayatın bir anlamı olmaz. Bu yüzden ahiret inancı olmadan bu dünyada huzur olmaz.

Allah zulmü yapmayı bırakın, meyletmeyin buyuruyor. Bırakın yapmayı; taraf olmayı, meyletmeyi, sessiz kalmayı bile yasaklamıştır. Peygamberimiz (asm) hiçbir şey yapamıyorsanız buğz edin buyuruyor. Hiç kimse kimsenin kalbine karışamaz. Zorla sevgi olmaz. Elbette herkesin zalimi ve zulmü sevmemeye ve buğz etmeye gücü yeter. 

Kahrolsun zalim, yaşasın mazlum! Yaşasın zalimler için cehennem! Allah bizleri zulmetmekten ve zulme uğramaktan korusun. 05.02.2023(11 Recep 1444)