Normalleşemeyenlerdenim…


 Ferit Gölgül    25.03.2023 16:16:52  


    Adıyaman’da 6 Şubat 2023 te saat 04.17’de yaşanan acı depremin üzerinden 2 aya yakın süre geçti. Son verilere göre yüzde 69 ağır hasarlı olan Adıyaman için ilk günden itibaren birçok spekülasyon yaşandı. Yıkımın çok fazla olması, Ekiplerin geç gelmesi, iş makinelerinin olmaması vb sebeplerden dolayı binlerce insanımız enkaz altında can verdi. Yükselen tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı Adıyaman’dan helallik istedi ve bazı haber kanalları Adıyaman normalleşiyor gibi bazı haberler yaptı. Normalleştik, normalleşiyoruz, normalleşeceğiz derken yaşamaktan yorulduk.

      İlk günlerde enkaz altındaki sevdiklerimize yardım edemedik. Gücümüz yetmedi. İş makinesi bulamadık. Yardım bulamadık. Enkazların altından yükselen seslerine cevap olamadık. Umutlar çöken binaların altında söndü birer birer. Yıkıldık, yaralandık, öldük… Ölmekten yorulduk…

     Elektriksiz, susuz, iletişimsiz, çadırsız soğuk ve çaresizlikten yorulduk.

     En son teknoloji olduklarını iddia eden ve kabarık faturalar üreten GSM firmalarının, en ihtiyaç duyulduğu anda hiçbir işe yaramamalarından yorulduk.

      2 aya yakın bir süre geçmesine rağmen, hala şehrin ana caddelerinde bile toplanmayan, olduğu gibi duran enkazların içinde yaşamaktan yorulduk.      

      Her yanı saran toz bulutlarından, ilk yağmurda suyla dolan çadır kentlerden, akmayan trafikten, harabeye dönmüş yollardan yorulduk.

    İşini düzgün yapmayan, işini baştan savma yapıp insanları uğraşmak zorunda bırakan kamu kuruluşlarının önünde saatlerce sıra beklemekten, kurumdan kuruma boş yere git gel yapmaktan yorulduk.

     Açgözlü insanların bir türlü doymamalarından, sürekli malzeme stoklamalarından, yağmacılıktan ve fırsatçılıktan yorulduk.

    Siyasetçilerin rant malzemesi olmaktan yorulduk.

    Hiçbir konuda düzgün bilgi alamamaktan, hesaba alınmamaktan, muammada bırakılmaktan, yetkililerden gelecek bir açıklamaya hasret kalmaktan yorulduk.

    Enkazımızın üzerinde kanımız kurumamışken yapılan kirli pazarlıkları görmekten yorulduk.

    Yönetemeyen yöneticilerden yorulduk.  

   2 aya yakındır hala o enkazın altından çıkamamaktan yorulduk.

   Doğal afetlerden daha fazla, sahipsiz memleket olmaktan yorulduk.

   Ve tüm normalleşme söylemlerinin aksine, bu kadar acıdan sonra normalleşmeyeceğiz, normalleşemeyeceğiz…