TEKLİF - TEŞVİK - TEŞRİF


 Mahmut Recep KARADAĞ     21-02-2016  


Büroya  biraz   geç geldim. Bayan  sekreter: Az  önce  kuzeniniz ziyaretinize  geldi    yoktunuz, bir  kahve  içti  gitti  dedi.

 —Öylemi, o  zaman  en  azından  arayıp bir  teşekkür  edeyim  diyerek telefona  sarıldım. Telefonda  hoş  beş  ettikten  sonra  kendisini  büroma  davet  ettim. O  da  şöyle  dedi  bana:

  Gel   ,  teşvik   var  sana  ,  buraya teşvik   edersen  iş   yeri  sahibi  Ali Bey   bize  öğle  yemeği  ikram  edecek.Yemek  yeme  gel dedi.

Ben   anladım  akrabamın  ne  demek  istediğini   fakat  tebessüm  ettim  kendi  kendime.

  O  şöyle  demek istiyordu, yanında  bulunduğum   teklifi   var, seninde bu  yemeğe  teşrifini  bekliyor. İcabet  edersen memnun  oluruz  demek  istiyor.

 Bende tam  yemeğe  oturacaktım, vazgeçtim. Çünkü  iki   güzel  insanın   davetini  çeviremezdim.

 Olur, geliyorum   diyerek masadan  kalktım  ve  çağrılan  yere gittim.

 Evet, hepimiz  insanız, hatta  yaparız ama  biz  bizi   daha çok  bir şeyler   biliyormuşuz   havasına  kaptırıp   anlamını   doğru   dürüst  bilmediğimiz veya  telaffuz etmekte  zorlandığımız   kelimeleri   deyimleri ille de  kullanmak   zorunda   değiliz. Böyle  yaparsak  hem  kendimiz  zorda kalırız  hem de  çevremizde ki  insanlar bizim   ne kadar  cahil  olduğumuzu  anlamazlar mı?

 O akrabamın  demek  istediğini  sizde  anladınız.

 Şöyle  demek  istemişti: Ey falancı  kişi  işyerinde  bulunduğum  filanca  arkadaşımdan  teklif  var. Sizinde bu  yemeğe  teşriflerinizi  bekliyor...

 Yine  söylüyorum  anlamını  tam  bilemediğimi  veya  söylemekte  zorlanacağımız bazı  sözcük  ve  sözcük  gruplarını  kibarlık  veya  medeni  olma  açısında   kullanmaksak daha  iyi  olmaz  mı?