Güncel sorulara cevaplar


 Ali BÜYÜKŞAHİN    21-02-2016  


 

Soru: Çocuklara Allah'ın isimleri verilebilir mi? Verilebilirse nelere dikkat edilmelidir?

Cevap: Çocuğa Allah Teala’nın isimlerinden verilirken “Abd” yani “kul” ön eki kullanılır. Mesela; Abdullah, Abdurrahman, Abdulbaki, Abdulaziz, Abdussamed gibi. Bu isimlerdeki Rahman, Baki, Aziz ve Samed Allah’ın isimleridir. Bunlar, abd ekini aldığı zaman “Rahman olan Allah’ın kulu”, Azîz olan Allah’ın kulu” anlamlarına gelir.

 Peygamber(SAV) de çocuklara Abdullah ve Abdurrahman isimlerinin konulmasını tavsiye ederdi. Abdullah İbn Ömer(ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (as)şöyle buyurmuştur:

“Allah’a en sevimli gelen isimler Abdullah ve Abdurrahman’dır.” (Müslim, Âdâb, 2, (2132); Ebu Dâvud, Edeb 69; Tirmizî, Edeb 64) .

Soru.Kişi ölmeden önce mirasını vasiyet edebilir mi?

Cevap.Dinimizde varise vasiyet yoktur, hibe ve miras vardır.

Ölmeden önce yapılan mal dağılımı miras değil, hediye ve hibe olur. Bunun dini yönden bir sakıncası yoktur. Varise vasiyet yapılmaz.

Bir baba veya anne hayatta iken malını istediği şekilde tasarruf edebilir. Fakat geçimsizliğe, kardeşler arası kavgaya neden olmamak için haklı sebep olmadıkça eşit davranmak gerekir. Unutmayalım ki adil olmak demek, eşit davranmak demek değildir. Şartlara göre bir baba veya annenin hayatta iken böyle bir tasarrufta bulunması mümkün olabilir. Fakat haklı bir neden yokken bu şekilde davranması ve neticede kardeşler arası bir husumet meydana gelmesi halinde, sebep olduğu için baba-anne bundan sorumlu olacaktır.

Neticede evladın anneye-babaya bu nedenle küsme ve vazifelerini yerine getirmeme hakkı yoktur. Bir haksızlık söz konusu ise, hakların ve hükmün tartışmasız en adil şekilde verildiği hesap gününde karşılığını görecektir

Soru: Bebek doğduktan sonra kulağına ezan okumak ve isim koymak için en fazla ne kadar süre bekleyebiliriz?

Cevap: İslâmî eserlerde çocuğa ad koymanın zamanı üzerinde durulmuş ve bazı rivayetlerde doğumunun üçüncü, bazıların¬da ise yedinci günü ad koymak için en uygun zaman olarak gösterilmiştir. Bu¬nunla beraber Hz. Peygamber’in Mâriye’den doğma oğlu İbrahim için, “Bu gece bir oğlum doğdu, ona dedem İb¬rahim’in adını verdim” (Müslim, Fedâil, 62 (2315); Ebû Dâvûd, Cenâiz, 24.) dediği, dolayısıyla doğumun birinci günü ad koyduğu bilinmekte ve bu yöndeki rivayetler diğerlerine nispetle daha sahih kabul edilmektedir. (Özgü Aras, “Ad Koyma”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 1, s: 332-333).

Bu bilgiler ışığında sünnete uygunluk açısından bebeklere mümkün mertebe birinci gün isim konulmalı; fakat bunu yedinci günden sonraya da bırakmamalıdır.

İsim koyarken bebeklerin sağ kulağına ezan okunması sünnettir. Ubeydullah b. Ebî Rafi’ (r.a.)’in babasından rivayete göre o, şöyle demiştir:

“Ali’nin oğlu Hasan, Fatıma’dan doğduğu zaman Resûlullah (s.a.v.)’ın onun kulağına namaz ezanı gibi ezan okuduğunu gördüm.” (Ebû Dâvûd, Edep, 106; Tirmizî, Edahî, 17)

Geleneğimizde yaygın olduğu şekli ile bebeğin sol kulağına farz namazlardan önce getirilen kametin okunmasına dair ise Peygamberimizin nakledilen herhangi bir rivayete rastlayamadığımızı ifade etmek isteriz..