Modern Toplumun çöküşü


 M. Sadık BEKTAŞ    28-02-2016  


Toplum, insanı etkileyen gerçek ilişkiler bütünüdür. Belli bir toprak üzerinde yaşamak, ortak bir politik iradeye bağlı olmak ve kültürün ortaklığının olması ile karakteristiktir. Birey kelimesinin zıttı dır.

Toplum kelimesinin esas ifadesi insanların ihtiyacından doğmuştur.İnsan ırkı diğer türler gibi tek başına yaşayamaz. Bunun için insanlar bir araya gelerek toplumları oluştururlar. Toplum tanımından da anlaşılacağı üzere, insanların ortak yaşamıdır. Ortak bir kültüre sahip olmak toplumun özelliklerindendir. Teknolojinin gelişmesi, ideolojilerin evrimleşip bambaşka bir hal alması, toplumu olduğu kadar, kültürünü de etkilemekte. Teknoloji ve modernizm den önce normal sayılan kültürler veya toplum ahlak ve kuralları zamanla teknoloji ve modernizmin de etkisiyle anormal bir hal aldı. Örneğin; Gerek dince gerek toplumca yasak olan kimi kurallar teknoloji ve modernizme yenik düşüp adeta birer hakmış , gayet normalmiş gibi toplumca kabullenir oldu. Teknoloji,bireyleri robotlaştırıp, yalnız yaşamanın, insan ilişkilerinin kesilmesine yol açtı. "Korkarım ki bir gün teknoloji, insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak." Tıpkı Einstein'ın dediği gibi, teknoloji insan ilişkilerinin önüne geçti. Toplumun kesin kuralı olan bireyler arası ilişki önemini kaybedip, artık birey teknoloji arası ilişki halini aldı.

Sosyal alemler bireylerin duygu ortamları haline gelmekte, insanların kalbinde olması gereken duygular artık kişinin sosyal aleminde yer almakta. Velhasıl çok enteresan bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz. Geldiğimiz yeri, toplumu unutur hale geldik. Yazımı peygamberlikten çok bir filozof gözüyle baktığım Hz.Muhammed'in " Topluluktan ayrılmayınız. Zira şunu bilin ki sürüden ayrılan kuzuyu kurt kapar" sözüyle bitirmek istiyorum.