Türkiye'de Çok Kültürlülük sorunsalı; ( Multiculturalism)


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    19-06-2016  


Çok kültürlülük, gerek felsefe alanında gerek siyasette tartışmalı bir konu. Adından da anlaşılacağı gibi, farklı kültürlerin birbirleri içinde var olup olmayacağını tartışır. Bir çok bilim adamı farklı kültürlerin, beraber olamayacağını, bunun ırkçılığa, nefrete yol açacağını söylemekteyken, başka  bilim adamlarına göre ise, farklı kültürlerin birer zenginlik olduğunu vurgulamakta.

 Genellik batıda,  Çok Kültürlülük denince akla hemen Müslümanların veya Doğu kültürlerin Batı hayat tarzına entegre olup olmaması gelir. Bunları bir kenara koyarken, bugün Türkiye'de Çok Kültürlülüğe değinmek istedim. Kültür insan oğlunun yaratmış olduğu her şeydir diyebiliriz kısacası, yani, din, dil, giyinme tarzı, yemek tarzı, ideoloji kısacası günlük hayattaki her şey. Peki Türkiye'de Çok Kültürlük ne durumda? Çocukken bizlere söylenen bir yalan vardı, Türkiye bir, Çok Kültürlü bir ülkedir diye. Ne yazık ki, Çok Kültürlü demek toleranslı, açık fikirli olmak demektir.

Başka ideolojilere, dinlere saygı göstermek Türkiye'deki en büyük sorundur. Mesela; iki farklı görüşteki insanlar birbirleriyle tartışamaz, ya kavga ederler ya kalp kırar darılır veya hemen damga yerler, yine yıllarca enjekte edilmeye çalışılan teklik söylemleri...vs. Sayın Cumhurbaşkanımızın, " bunlar Zerdüşt veya Ermeni" tarzı söylemler, ülkenin diğer kültürlere ne kadar saygı gösterdiğinin apaçık bir örneği. Bu ve buna benzer sorunları günlük hayatınızda rastlayabilirsiniz. Türkiye Multi Kültürlülük konusunda sınıfta kaldı. Bütün sorunlarımızın altında ne yazık ki saygısızlığımız, toleranslı olmamamız yatmakta.