Yeni dünya düzeni


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    26-06-2016  


Dünya yeni bir düzene giriyor. Ülkeler yeni stratejiler veya hamleler yaparak kendi çıkarlarını düşünüyor. Örneğin, bitmek bilmeyen  Suriye Savaş'ı ülkeleri birbirine düşürdü. Özellikle, Esad'ın gitmesinden yana olanlar şimdi Esad'ın kalmasını göze almış durumdalar. Suriye Savaşı'yla, Rusya ve Iran Orta Doğu'da daha söz sahibi olduklarını ispatladılar. Özellikle Iran ile varılan Nükleer Antlaşma ve ambargonun kalkması, İran'ı gelecekte büyük bir güç yapacağı kesin. Belki de en önemli başarı YPG'den geldi. Isid'e karşı elde ettikleri başarılarla batıdan muazzam bir derecede sempati topladılar. Hatta biraz daha ileri gidersek, YPG bazı batılı devletlerin Orta Doğu'daki kara gücü oldu. Çoğunlukla Kürt bir hareket olan YPG, aslında Türkiye içinde bir fırsattı. PKK ile süren çatışmasızlık devam etseydi, Türkiye YPG ile de iyi ilişkiler içerisinde olur hem Ortadoğu'da hem Batı'da hem de kendi içinde kimsenin olmayacağı kadar söz sahibi olurdu. Bu fırsatı ne yazık ki kaçırdı. Tabi bunda PKK'nin büyük oranda suçu olduğunu da kabul etmeliyiz. Her zaman bahsettiğim, hendek olayları, canlı bomba eylemleri..vs geri tepti.

Türkiye komşularıyla hatta hemen hemen tüm dünyayla ilişkisini kesmek üzere. Avrupa ile restleşiyoruz, Rusya ile ilişkiler yok denecek kadar az ve ne yazık ki bu sorunlar ülkenin en önemli gelir kaynağı olan turizme negatif bir biçimde yansıdı. Türkiye, bildiğini dayatmakta. Mesela, olaylara anlık bakmakta, geleceğe yönelik planlar yapmamakta. Mesela, Ortadoğu'da bir Kürdistan gerçeği gelecekte olacak bir şey. Buna karşı çıkması veya buna göre adımlar atmaması, yanlış stratejiler üretmesine neden olmakta. Bunları söylerken ülkemizin kötülüğünü değil bilakis uyarılar yapıyor, bu sorunlara bir çare bulunmasını temenni ediyoruz.

Avrupa ve İngiltere

Dünya'nın belki de en fazla merak ettiği ve şaşırdığı gelişme İngiltere'nin AB'den çıkması. Yapılan referandumun sonuçlarına göre, Britanya Krallığı AB'den 2 yıl içerisinde çıkacak. Bunun ekonomik nedenleri veya sonuçlarından çok beni ilgilendiren sosyolojik sebepleri. Avrupa'da artan yabancı düşmanlığı, TC ile varılan vizesiz seyahat antlaşması, Islamofobya, mülteci karşıtlığı ve terörizm İngilizlerin bu kararı almasında öncül etkenler oldu. AB karşıtları, pankartlarda genellikle bu vurguladıklarıma baskı yaptılar. Geçen yıl İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, Avrupa'da Müslüman karşıtlığı hiç olmadığı kadar artmış bulunmakta. Yani İngiltere'nin çıkmak istemesinin altında korku, nefret, ve ırkçılık yatmakta.