Rusya ile ilişkiler ve endişeli batı.


 M. Sadık BEKTAŞ    14-08-2016  


Türkiye, pragmatik bir siyaset izleyerek, Rusya ile olan gerilimleri bitirip yeni kapılar açtı. Türkiye'nin bu müdahalesi aslında ABD  ve NATO'ya bir gözdağı. Bir türlü anlaşamadıkları YPG ve Suriye konusunda, Ankara bu sefer şansını Rusya ile denemekte.

 Peki ama Rusya da Türkiye ile de, ABD ve NATO gibi bu iki önemli konuda hemfikir olmamasına rağmen neden Rusya'nın kapısını çaldı.? Bu tür adımlar sadece anlık planla yapılan hamleler değil, Türkiye'nin bu konuda öncelikli hedefi aslında kendi ekonomisi. Turizm ve diğer ekonomik faaliyetlerin gittikçe endişe verici sinyaller vermesi, hükümetin böyle bir adım atması gerektiğini zorunlu kıldı. Ekonomik faaliyetlerin yanı sıra, Suriye'den gelen göçmenler Türkiye'yi bezdirdi. Batı'nın bu konuda umursamazlığı, normal olarak bütün yükü Türkiye'ye yüklemekte. Durum böyle olunca da tek çözümün Suriye'de bir politika değişikliğine gidilmesi mecburi oldu. Önümüzde ki günlerde, Esad'lı bir geçiş sürecine göre bir politika izlemesini görebiliriz hükümetten.

Bir diğer etken, AB ile girilen vize antlaşmazsızlığı, Türkiye'yi Rusya ve Çin'in başını çektiği, Asya Birliği de diyebileceğimiz,  Şengay İş Birliği Teşkilatı'na itebilir. Bi türlü aşılamayan vize konusu ve AB meselesi, Türkiye'yi Şengal İşbirliği Örgütü'ne üye olmasına neden olabilir. Gittikçe gelişen ve dünyanın en büyük ekonomisine sahip Çin ve Rusya'nın bulunduğu bir örgütte olmak Türkiye için B plan olabilir.