Esad'lı geçiş dönemi, Rusya ve PKK sorunu!


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    21-08-2016  


Geçen haftaki yazılarımda Türkiye'nin Esad'lı bir geçiş hükümetine karşı olmayacağını yazmıştım ki başbakan beni yanıltmadı. Sayın Binalı Yıldırım " Esad'ın içinde olduğu bir geçiş hükümetine razıyız" dedi. Yeni stretejiler geliştiren Türkiye belli ki Rusya ile bu konularda ortak anlaşmalar bulmuşlar. Türkiye'nin bu kararı aynı zamanda, Rusya'nın da Suriye'nin geleceğinde Esad'ı istememesi anlamına gelmekte.

ABD zaten Esad'lı bir geçiş hükümetini her ne kadar dillendirmese de, masada bulundurmakta ve bunun ABD için bir sorun olduğu pek gözükmemekte. Peki ama ya YPG veya PKK? PKK sorunu her ne kadar şiddetli bir hal alsada, müzakerelerin başlayacağına dair emareler var. Yalnız bu emareler siyasilerden gelen emareler değil, toplumdan gelen tepkiler yüzünden. PKK'nin son zamanlarda fedai eylemler yaparak sivilleri katletmesi, Elazığ, Diyarbakır, Van...vs bu tür olaylar Kürt tabanında tepkiyle karşılandı. Yine Rusya ile düzelen ilişkiler ve Rusya'nın YPG'ye yardımı, Türkiye'yide bu barış sürecine yaklaştıran etkenler. Çok değil 1- 2 yıl içerisinde, barış sürecinin başlamasını görmek herhalde sürpriz olmaz.

Kürt sorununun çözümü demek aynı zamanda, gelecek ortadoğusunda Türkiye'nin söz sahibi olması demek. Bağımsız bir Kürdistan'ın en çok Türkiye'nin işine yarayacağı bariz bir gerçek ve bu gerçeği Türkiye bildiği halde kabul etmemesi ve diretmesi önü kapanmaz hatalar zincirine neden olur. Suriye, Rusya, Kürdistan ve Ortadoğu denkleminde, Türkiye pragmatik siyasetten vazgeçmemeli buna göre kartlarını oynamalı.