Kurban Bayramı..


 R. Ferhat VURAL    10-09-2016  


Müslüman toplumların kutladığı iki bayram vardır.Bunlardan birincisi Nefsin terbiyesi olan Ramazan ayı sonunda kutladığımız Ramazan Bayram'ı diğeri ise teslimiyetin simgesi kurban bayramıdır..
Kurban,hepimizin bildiği gibi İsmail'in Hanif dinin temsilcisi babası İbrahim'in emrine kayıtsız şartsız teslimiyetidir.İbrahim de, verilen emri yerine getirmek için Ciğerparesini Rabbine  kurban edecek kadar emre itaatin başka örneği olmayan bir simge..
Ya bizler? Kestiğimiz kurbanım etini evimize götürmenin yanı sıra "Aldığımız kurban çok iyiydi bu kadar et düştü payımıza,ya da hiç iyi değildi hepsi yağ çıktı vs" tartışmalarla geçiririz. bu mudur kurbanın Hikmet'i? bu mudur kurbanın ruhu? Yozlaşmayı,herşeyi menfaat üzerine bina etme hasletimizi yazma gereği duymuyorum..! 
Dostlar,İslam dininin her emrinde bir hikmet vardır. Rabbimizin Kur'an-ı Kerim'de belirttiği gibi " Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele. (22/HACC-37)

Rabbimizin emri bu kadar aşikar iken,Bizler,herşeyi kendi nefsimize hoş gelecek şekle uyarlıyoruz,kendimiz müftü olup fetvalar veriyoruz ve kendi kendimizi kandırıp yazık ediyoruz..
Burada fetva makamında değilim işin ilmihal boyutundan ziyade felsefesi ruhu üzerinde durmak gerektiğine inanıyorum..
İslam pratiktir.İslam'ın kelime anlamı sulh barış ve teslimiyettir ama putlara değil sadece ve sadece Allah'a teslimiyet .O'na hiç kimseyi/hiç birşeyi ortak koşmamaktır "sadece O'na inanıp Ondan merhamet dilemektir.."
Maalesef günümüzde bir çoğumuz İslam'ın ruhu yerine,şekilciliği ön planda çıkarmaktayız.Sözde Allah'a ulaştıracaklarını iddia ettiğimiz bir takım insanları putlaştırarak ortak koşmaktayız.Yok "Hocaefendi yok şeyh efendi yok mürşit,Mesih vb " Halbuki bu mübarek kitap, ümmi bir Peygamber vasıtasıyla cahil bir topluma indirilmiştir ve o toplum anlasın diye onların dilinden Arapça olarak.

Temel Mesajda şudur:Güzel Ahlak ve Allah'a hiç bir şeyi ortak koşmamaktır.

Yaklaşık 1450 yıl önceki bedevi anlıyor ancak,bu bilgi çağında ısrarla birileri sen anlamasın diyorlar..! " Hep zorlaştırıyorlar,bir türlü kolaylaştırmıyorlar.. " Elbette o mübarek kitap çok derinliklidir herkes kendi nasibi oranında anlar ama anlar..

Allah bizleri bu sahte Mesihlerin şerrinden korusun.Bu vesileyle hepinizin Kurban Bayram'ını tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim .

Mutlu Bayramlar..