OKULLAR AÇILIRKEN..


 R. Ferhat VURAL    25-09-2016  


Atalarımız "ağaç yaş iken eğilir " .Araplarda "Eğitimsiz insan Ruhsuz bedene benzer.." demişler.

Eğitim üzerine yüzlerce hatta binlerce hikmetli söz, veciz ifade ve atasözü vardır.Bu sözler elbette boşuna söylenmemiştir.Hepsi çeşitli tecrübelerden sonra anlam kazanıp günümüze kadar gelmiştir.

Tabi önemli olan bunların ezberlenmesi değil pratikte uygulanmasıdır.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte çocukların eğitim ve öğretim biçimleri de değişti.Bilgiye erişim daha kolaylaştı.Bu erişim beraberinde bilgi kirliliğini de getirdi.Çocuklar, daha sağını solunu tanımadan akıllı telefonlar ve bilgisayarla tanışıyorlar.Bu erişim doğru kullanıldığında gerçekten bulunmaz bir nimet ancak hepimiz biliyoruz ki çocuklarımız bu nimeti yeterince değerlendirmedikleri gibi,kendilerine ve çevrelerine zararlı olacak şekilde kullanıyorlar.Özellikle sosyal medya amaçlı (facebbok/twetter)  kullanıyorlar.Kitap okuma ,araştırma,inceleme yok denecek kadar az.Ama saatlerce ellerinden telefonu düşürmezler.Yazdıkları  bir iki cümlelik yazı bile imla hatalarıyla dolu..Bu imla hataları sadece orta ve lise öğrencilerinde değil,üzülerek ifade edeyim ki üniversite öğrencilerinde de var.

Sadece bu kadar da değil,gezin çarşı pazarları kafeteryaları elinde kitap olan okuyan gençleri nadir göreceksiniz..Okul sayısı çok,mezun sayısı fazla ama bilgili insan sayısı o nispette az..! Tek kelimeyle gençlik okumuyor,okuyanda sadece ÖSS,LSS,KPS Vb. sınavlarda başarılı olmak için test çözen bir gençlik var karşımızda..

İlk eğitim tabi ki aile de başlar.İlk ahlak ve terbiye aile de öğrenilir.Daha sonra çevre ve okulda devam eder.Aile de gerekli terbiyeyi görmeyen çocuğa okulun verebileceği bir şey yoktur.Babasının çevreyi  kirlettiğini gören bir çocuğa çevreyi kirletme diyemezsiniz.Tıpkı Ebeveynlerin küfürlü konuşmalarına şahit olan çocuğa "neden argo konuşuyorsun " diyemeyeceğimiz gibi..

Ünlü Amerikalı psikolog John B.Watson : Bana bir çocuğu teslim edin,O'ndan bir doktor bir hukukçu hatta bir katil yaratayım der.Bu da gösteriyor ki bugün gençlerden şikayetçi olduğumuz bir takım davranışların kökeninde yine bizim ihmallerimiz vardır.İnsan yetiştiremiyoruz.

Erdemli bilge bir toplumun oluşması düşünen, okuyan,  araştıran nesillerin yetişmesinden oluşur.Bu da sadece tek başına okul,aile veya devlet yeterli değildir.Bunların hepsinin elbirliğiyle toplumsal bir sorumluluk anlayışıyla olacak bir projedir.Çünkü gençlik yarınlarımızdır,geleceğimizdir,ümitlerimizdir.

Ne güzel ifade etmiş Çin'li filozof Kuon-Tzu

Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek,on yıl sonrası için ağaç dik, yüz yıl sonrayı düşünüyorsan, insan yetiştir.

Kendisiyle barışık,okuyan ,düşünen ,sorgulayan, iradesini bir takım sahte kurtarıcıların emrine vermeyen,inançlı, ahlaklı,çevreye saygılı bir neslin yetişmesi ümidiyle,yeni eğitim ve öğretim yılının öğretmen ve öğrencilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.