İki temel ülke ve bir din savaşı


 M. Sadık BEKTAŞ    30-10-2016  


Arap Coğrafyası'nda sular durulmazken, ortada herkesin göremediği bir şey var. Ortadoğu da bir din savaşı körüklenmek istiyor. İslam'a karşı İslam savaşı var ve bununda temel 4 projesi var;

1-) mezhebe karşı mezhep( Sünni - Şii çatışması)

2-)ılımlı İslam'a karşı radikal İslam ( terör örgütleri, Arap Baharı...vs)

3-)ırka karşı ırk ( Türk - Kürt, Arap - Fars savaşları)

4-)coğrafyaya karşı coğrafya ( yeni devletler kurma hevesi)

Bu projeler ile öncelikle bölge halklarının en değerli kültürü olan Din faktörü ortadan kaldırılacak ve sonra da, kendisine uygun, münasip gördükleri değerler veya kurallar kurulacak. Yalnız bunlar olurken, iki esas devlet çok önemli bir rol oynamakta. Bunlar İran ile İsrail. Her ne kadar düşmanca gözükseler de, bu ülkelerin etkisi bu coğrafyada her zaman var olacaktır.

Ortadoğu da belki de en ilginç ve en temiz siyaset izleyen iki devlet, İsrail ve İran. Bu iki ülkenin iki enteresan özelliği var.

1) İsrail, bunca olaylara İsrail sesini çıkarmıyor artı kendisine direk tehdit olan veya direk savaşmak isteyen örgütler yok.

2) İran, belki de ortadoğunun gelecekte ki en büyük gücü olacak bir ülke. Batı ile yapılan Nükleer Antlaşma bir kenara,  bölgede olan tüm olaylarda İran yokmuş gibi bir izlenim veriyor ama aslı ise tam tersi. Yemen, Irak, Suriye ve Libya da herkesten daha çok etkili ve stratejik bir siyaset izlemekte. Bu ülkelerde İran'dan habersiz kuş uçmaz. Suriye'de Esad, Irak da Haşdi Şabi örgütü ve Bağdat yönetimi, Yemen de Husiler ve diğer tarafta Hizbullah... Bu figürler Ortadoğu'nun temel anahtarları ve hepside İran'ın güdümünde.Ama bunları yaparken sessiz bir şekilde yapmakta.