2017'nin yeni dünya düzeni; Rusya, Çin ve ABD


 M. Sadık BEKTAŞ    28-11-2016  


Donald Trump'ın seçilmesiyle dünya politikası ve ABD stratejilerinde yepyeni değişiklikler olacağı kesin. Soğuk Savaş'tan sonra Rusya'ya bu kadar iyimserlik ve barışçıl yaklaşan tek ABD başkanı desek yanılmayız herhalde. Dünya siyasetini artık bu üçlü belirleyecek. Peki Trump'ın Putin ile bu kadar ilgilenmesinin sebebi ne? Her şeyden önce Putin Rusya'sı artık bir Komünist ülke değil. Her ne kadar demokratik de olmasalar, dünyada ki bir çok demokratik ülkelerden daha iyi stratejiler üretmekte ve daha az sorunlarla yaşamakta. Özellikle Suriye'ye müdahalesiyle Obama yönetimini ve diğer bölge ülkelerini fena halde yanlış stratejiler üretmesine neden olan Putin, Trump tarafından hayranlıkla karşılanmakta. Suriye'ye direk giren ve buna rağmen ülkesinde bombaların patlamasına izin vermeyen Rusya, ABD için de terörle mücadelede bir umut oldu. Bir taraftan dünyanın bir diğer gücü ( Rusya) ile terörizmi, savaş, AB ve NATO politikalarını gözden geçirecek olan Trump, diğer taraftan da yine dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Çin ile de bir ticaret savaşına gireceğini söyledi. Çin ile yapılacak herhangi bir ekonomik yarış, dünya piyasasınıda etkileyecek. Özellikle Rusya ve Çin müttefikliğinden doğacak bir sorun Trump için avantaj olacak bu yüzden Trump, Rusya'ya karşı ambargoyu kaldırıp, Çin'i ikinci plana atma derdinde. Buna karşı Çin'in politikaları ne olur, orasını da Putin'in tüm bu olanlara karşı izleyeceği yol belirleyecek...

 

Şengay hayali ve Türkiye;

 

Bundan tam 3, 4 ay önce henüz ortada Şangay muhabbetleri yok iken, tüm bu olayların Türkiye'yi bi Şangay Birliği'ne itebileceğini yazmıştım. ( ilgili yazım; Rusya ile ilişkiler ve endişeli batı) Bunun mümkün olup olmayacağını ise bugün yazmak istiyorum. Uzun lafın kısası, Türkiye Şangay'a da giremez çünkü ;

1-)Şangay'a son zamanlarda hiç bir ülke  devamlı üye olamadı.

2-) Şangay'a üye olmak için NATO üyesi bir ülke olmamalısınız,

3-) ABD müttefiklerinin Şangay'a üye olması söz konusu değil... Hele ki ABD'nin sözde Ortadoğu'daki en önemli müttefiklerinden Türkiye'nin ŞİÖ'ye üyesi zor.

4-) Şangay ülkeleri birbirlerinin müttefiki ülkelerle düşman olamaz, oysa Türkiye, Şangay'ın kurucu ülkelerinden Rusya ile hem ilişkileri çok iyi değil hem de Rusya'nın orta doğudaki en büyük müttefiki Suriye ile düşman.

5-)  Türkiye'de hem batı yanlısı hem de Avrasya yanlısı insanlar çoğunlukta. Bu karmaşık bir çıkmaza götürüyor TC stratejilerini.

 Bu yukarıda yazdığım sebepleri haletmeden Türkiye'yi Şangay İş Birliği Örgütü'ne almazlar.