PEYGAMBERLER GAYBI BİLEBİLİR Mİ?


 Mustafa ÇATLI    11-12-2016  


 

Şehirde bu haftanın bir önceki sayısında yayınlanan bize Kur’an yeter diyenler başlıkla yazımda aktarmış bulunduğum hadisle ilgili olarak, bazı okurlarım peygamberimiz gelecekten haber veremez ve gaybı bilemez gerekçesi ile hadis uydurmadır şeklinde ithamda bulundular. Bu nedenle gayp konusunu kısaca ele alma zaruri ’yeti ortaya çıktı.

                Gayb: Sözcük olarak gizli kalmak, gizlenmek, görünmemek, uzaklaşmak, kaybolmak vb. anlamlara gelir. Kavram olarak ise gayb: akıl ve duyularla hakkında bilgi edinilemeyen ancak Nakle (Kur’an ve Sünnet) dayalı bilgilerle hakkında bilgi edinilebilen varlık alanı demektir. Gayb kelimesi Kur’an’ı kerimde 49 ayette “Gayb.2” şeklinde olmak üzere türevleri ile beraber 60 defa geçmektedir. Bütün ayetlerde gayb bilgisinin mutlak anlamda yüce Allaha ait olduğu ve kendisinden başka hiçbir varlığın gaybı bilemeyeceği ifade edilir. Ancak Ali İmran süresi 179. Ayetiyle cin süresi 27. Ayetinde peygamberler bundan istisna edilir. Bu ayetlerden cenabı hakkın peygamberlerden seçtiğine dilediğine, dilediği kadar gaybı bildireceği anlaşılmaktır.

1-      “…Allah size gaybı bildirecek değildir. Fakat Allah elçilerinden dilediğini bunun için seçer…” Ali İmran 179. Ayet

2-      “ Gaybı o bilir, gizlisini kimseye açmaz: ancak elçi olarak seçtikleri başka” cin süresi 26-27 Ayet

Diyanet işleri başkanlığının yayınlamış olduğu kuran yolu adlı tefsirde ilgili ayetler şöyle açıklanmaktadır: Ayetlerde Allah gayb bilgisinin kendisine mahsus olduğunu, sadece peygamber olarak seçtiği bazı kullarını bu tür bilgilerden vahiy yolu ile haberdar ettiğini bildirmektedir. Buradan anlaşıldığına göre peygamberlerden dâhil olmak üzere hiçbir insan veya cin gayb bilgisine sahip değildir. Ancak Allah, dilediği peygamberlere uygun gördüğü gayb bilgilerini vahiy yolu ile bildirmiştir… ( Cilt 1. S.723.)

Hayat kaynağı Kuran tefsiri adlı çalışmanın yazarı, M.SaitŞİMŞEK’in ilgili ayetler hakkındaki açıklaması şu şekildedir: … Peygamberlere bildirilen gayb onlara indirilen kitaplardan ibaret midir? … Eğer peygamberlerin gayb bilgileri tebliğ ettikleri vahiylerden ibaret olsaydı. Bu konuda onlarla diğer insanlar arasında bir fark olmazdı. Müfessirlerin ve diğer âlimlerin büyük çoğunluğuna göre peygamberimizin gayb konusundaki bilgisi Kuranı kerimde anlatılanlardan ibaret değildir… Kısaca peygamberlere verilen gayb bilgisi, diğer gaybı konusunu bildikleri anlamına gelmez. Belli olaylara taalluk eden ve olaylarla sınırlı bilgilerdir. (C.1.S. 451-452)

Gelecekte vuku bulacak şeyleri kimse bilemez onu bilen sadece Allah tır. Allah dilerse dileği miktarı peygamberlerine bildirir. Ancak kıyametin ne zaman kopacağı meselesi hariç. Onu ne bir peygambere nede bir meleğe bildirmiştir. Kâhinlerin kehanet yoluyla ve evliyanın keşf yoluyla gaybı bildiklerine dair iddiaların tamamı batıldır. Peygambere gaybı bir bilgi geldiğinde bir koruma altında gelir. Önünden ve ardından gözetleyicilerin bulunması bu nedenledir. ( C.5.S.328-329 )

Pozitivizmin etkisinde kalan günümüz Müslümanları aklın ve duyuların kapsam alanı dışında kalan metafizik alan ile ilgili konuları dâhil adeta laboratuvara sokup deney konusu yapmak istemekte ve kavramada aklın zorlandığı konuları nakle tabi kılmak istemediğinden hemen red etmektedir. Oysa akıl tek başına yeterli olsaydı Cenabı Allah vahiy ve peygamber göndermezdi.

                Kuranı kerimde yüce Allah’ın peygamberlerine bildirdiği gaybi haberlerden birkaç örnek olarak şu ayetlerin tefsirlerine bakılabilir:

A)     Saf, 6: (Hz. İsa) : …ismi Ahmet olan bir peygamberin müjdesiyim.

B)      Yusuf, 37:…Hangi yemeğin geleceğini daha gelmeden haber veririm. Bu rabbimin bana öğrettiği şeylerdendir.

Yusuf 93-96(Hz. Yakup):…ben size Allah’ın lütfu ile sizin bilmediğinizi bilirim demedim mi?

 

C)      Kehf suresi,60-82: Hz. Musa ve Hızır kıssası,

D)     Enam, 75: Hz. İbrahim’e göklerin ve yerin melekûtunun gösterilmesi.

E)      Cin,27:…Razı olduğu Resulden başkasına bildirmez.

F)      A.İmran, 179:…Fakat dileğini peygamberlerine gaybı bildirir.