SURİYE İÇ SAVAŞI’NI FARKLI AÇILARDAN DEĞERLENDİRMEK


 Mustafa ÇATLI    08-01-2017  


1-      ABD ve Rusya’nın işgal ve müdahalelerinin amacı emperyalist politikalarının gereği olarak Müslüman ülkeleri bölerek Orta Doğu haritasını yeniden şekillendirerek sömürülerini devamlı ve kalıcı hale getirmek.

2-      Bu ülkelerin Orta Doğudaki politikaları “İsrail’in güvenliği” Esasına dayalı olup İsrail için tehdit oluşturabilecek devletleri güçten arındırmak. Sürüncemeye alınan Suriye ve Libya’nın istikrarsızlaştırılması ve iç savaşa sürüklenmesini  birde bu açıdan değerlendirmek gerekmektedir.

3-      ABD, Rusya ve silah üretici olan diğer ülkeler için çatışma alanları her zaman cazip bir Pazar alanı ve gelir kaynağı oluşturmaktadır. Nitekim Suriye olayları başlar başlamaz S. Arabistan ABD’ye 64 milyar dolarlık sadece savaş uçağı için siparişte bulundu. İç ve dış tehdit bahanesiyle geri kalmış 3. Dünya ülkeleri bile bütçelerinin büyük bir meblağını silahlanmaya ayırarak adeta silahlanma yarışına girdiler. Suriye , Libya ve Yemene müdahale edilmemesinin gerekçelerinden biride silah satışıdır.

4-      Suriye ve diğer çatışma bölgeleri yeni üretilen silahlar için canlı bir laboratuvar alanı olarak kullanıldığı gibi ayrıca demode olmuş, elde kalmış silahların satılarak tüketilmesi içinde bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Örneğin Rusya üretimi olan varil bombası, misket bombası, sarin gazı vb. kimyasal silahlar uluslar arası silah sözleşmelerine ve BM kararlarına rağmen Esad tarafından muhaliflere karşı defalarca kullanıldı. Bu durum dünya kamuoyunda  hiçbir tepkiye de  neden olmadı.

5-      Adı geçen sömürgeci ülkeler işgal ve müdahaleleri için her zaman bir gerekçe oluştururlar. Bazen bu gerekçeyi sanki kendilerinde yokmuşçasına kimyasal silaha sahip olmak (Irak-Saddam örneğinde olduğu gibi) oluştururken bazen de Deaş gibi yine kendilerinin ürettikleri örgütler gerekçe oluşturmaktadır.

6-      ABD ve Rusya Suriye de bulunma nedenlerinin terörizmle-Deaş’la mücadele olarak belirtmelerine rağmen şuana kadar Deaş’a ciddi anlamda bir zara verememiş ve ilerlemesini durduramamışlardır. Aksine Deaş ten çok muhalifleri vurarak Esad’a yardım etmiş ve iktidarda kalmasını sağlamışlardır. Daeşla mücadele ise Türkiye’ye ihale edilmiş görünüyor.

7-      Iraktan sonra Suriye olayı mezhep çatışmalarını (Şii/Sünni) Orta Doğu’da kalıcı hale getirdi. Esad’ın iktidarda kalmasını sağlamakla Suriye, Lübnan, Yemen ve Bahreyn’in oluşturduğu Şii eksende İran’ın prestiji artmış oldu.