Unutulmuş Kürt Tarihi- 2


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    15-01-2017  


Bir kaç ay önce " Unutulmuş Kürt Tarihi -1" adlı yazımın ikinci bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Türk tarih kitap ve araştırmacılarından göremeyeceğiniz bazı tarihi gerçekleri burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yazıyı yazarken de herhangi bir siyasi düşünce içerisinde değilim, o yüzden kimse olayı farklı yerlere çekmesin. Bir Türk nasıl ki tarihiyle, atalarıyla övülmesi hakkı ise, bir Kürt'te tarihi ve atalarıyla övülmesi o kadar hakkıdır.

Kürtler İslamiyet'e geçişi ile beraber bir çok bilim adamları yetiştirdiler. Yani İslam'ın Altın Çağı'na Kürt bilim adamları da katkıda bulundu.Bu bilim adamlarının kısaca isimleri şöyle;

Bassami Kurdi, Abdussamed Babek ve Ali Hariri Kûrt edebiyatçılar idi. Ebu Abdullah el Mukri, Macid el Kurdi, Fahrul Nisa, Cakir el Kurdi, Amidi, Ibni Salah el Kurdi, Tacuddin Kurdi ve Ahmed Eşnehi gibi İslam bilginleri, Mübarek el Mustevfi ve Ibnûl Ezrak gibi tarihçiler, Şemsettin Şehrezuri ve Siraceddin Urmevi gibi filozoflar, Dinaveri, Musa Kemaladdin, Ebul Fida, Fahrettin Ahlati, ve Ibrahim Hilati gibi çok sayıda bilim insanları yetişti.

Dinaveri, Kürt tarihi ve Kürtler hakkında ilk araştırma yapan kişi olarak bilinir. Bu çalışmalarını Ensar el Ekrab adlı çalışmasında toplamıştır. İlk Kürtçe şiir yazan edebiyatçılar ise;  Bassami Kurdi, Abdussamed Babek ve Ali Hariri'dir.  Bu bilim adamları arasındaki en etkili düşünürlerden olan Ebul Fida ünlü tarihçi ve coğrafyacıydı hatta Ay üzerinde ki AbulFeda kriteri, ona ithafen ismi verilmiştir. Yine Fahrul Nisa, İslamiyet sonrası ilk Kürt kadın yazar ve hadis bilginidir. Yine Türkiye sınırları içerisinde ilk cami olan  Ebul Manucehr Camii Kürt emiri Manucehr Ibn Şavur tarafından yapılmıştır.

Görüldüğü gibi Kürtler tarihe damga vurmuş, önemli eserler bırakmışlardır. Ne yazık ki, günümüzde bu tür konuları konuşmak yerine, artan terör olaylarını, yasakları, ölümleri konuşuyoruz. Yeni yeni tarihlerle karşınıza çıkma umuduyla..iyi haftalar