İran'ın gözünden Arap Baharı - 1


 M. Sadık BEKTAŞ    29-01-2017  


Arap Baharı ile kasıp kavrulan Ortadoğu'ya birde İran perspektifinden bakalım sayın dostlar.

 BOP, İran için aslında çok iyi bir projeydi. Bunun kendileri açısından bir gelişme olduğunu söylüyorlardı.Çünkü bir İslami devrim öngörüsü vardı. Bu durumu bi nevi İslam Birleşmesi olarak adlandırıyorlardı. Hatta o kadar memnundular ki, Arap Baharı'na " İslami Uyanış" diyorlardı. Özellikle Tunus ve Mısır'daki gelişmelere büyük önem veriyorlarken, Libya ve Suriye konusunda ise  çekincelerini dile getiriyorlardı.

 Özellikle Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in devrilmesini çok önemli buluyorlardı. Çünkü İsrail ve ABD, Ortadoğu'daki en büyük destekçisini kaybetmişti. Bu projeyi ilk başlarda desteklemelerinin nedeni ise, tarihi olaylardı. Özellikle 1979 İran İslam Devrimi sonrası meydana gelen, İran- Irak Savaşı ve diğer Arap ülkelerinin İran'a karşı Irak'ı desteklemeleri, Tahran'ın Arap Baharı ile gelen olaylara olumlu bir bakış açısı sergiledi.Çünkü bunu bir nevi intikam fırsatı olarak görüp, Şiilik'i Sunnilik'e karşı bir zafer yolu olarak algıladılar.. İslami Uyanış ile beraber, kendi ülkelerinde olduğu gibi, diğer ülkelerde de bir devrimin yaşanacağı varsayımı İran'ı batı yanlısı olmaya biraz daha itti. Ama bu gelişmeler Libya ve Suriye ile duraksama dönemine girdi. Özellikle Libya lideri Kaddafi'nin NATO tarafından müdahalesine karşıydılar.

Suriye Savaşı ile, uluslararası bir komplo düşüncesi Tahran mercilerinde hayli yoğun olarak tartışılmaya başlandı. Olayların Suriye'ye sıçramasıyla beraber, İran'da politikasını değiştirmiş ve bunun bir uluslararası komplo olduğu, Suriye ile beraber Ortadoğu ve Batı'nın bu savaştan etkileneceğini dile getirmişti. Bundan dolayı, Suriye'ye müdahale edilmesine karşı çıkmış, Esad yanlısı bir politika izlemişti. Gelecek Haftaki sayımda ise, makalemin ikinci sayısını, İran'ın Suriye'ye destek çıkmasının nedenini okuyabilirsiniz.