Ön yargılı inanç nedir?


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    19-02-2017  


Küreselleşmeyle beraber, modern teknoloji insan hayatının bir vazgeçilmesi oldu. Reklamlar, film ve diziler, televizyon programları ve daha nice medyatik şovlar insan bilincinin oluşmasına katkıda bulunmakta.

 Ne yazık ki bu katkılar insan bilinci ve psikolojisini önemli bir şekilde etkileyip, kişinin bir gerçek dışı kimliğe bürünmesine yol açmakta.Özellikle, tek yanlı yayın yapan haberler insanların ön yargısının oluşmasına önemli bir katkıda bulunuyor. Siyasetten,dine,spordan, günlük hayata, yaşamın her safhasında yanlış, eksik ve taraflı bilgilerle yaşıyoruz. Özellikle siyaset ve Din'de ön yargı önemli bir yer tutmakta. Amerika'da siyahilere olan ön yargı, yerini Müslüman alemine bırakmış bir durumda. Bir dinin doğru olduğuna bile ön yargılı bir bakış açısıyla inanılmakta.

Eskiden, yani modern çağdan önce, ön yargılı bir inancı, Şeyh ve hocalar yayarken, günümüzle beraber bu şeyh ve hocaların yerini ise medya ve yayın organları almakta. Yalan yanlış fetvalar ve propagandalarla, öteki inanca düşman muamelesi yapan bu tarz gruplar, dinin kılıfına bürünmüş, asıl sözüm ona "kafirlerdir. Tıpkı siyasette olduğu gibi, siyasi ideolojisinin, veya seçmenin olduğu partinin yanlış yaptığını bile bile inanması, aslında bir önyargılı inancın sorunudur. Öteki partiden olanı yanlış düşünmesi, bu kişinin böyle bir inanca bağlanmasını sağlamlaştırmakta. O yüzden, dinden, siyasete, hayatın her köşesindeki gelişmelere önyargısal değil de sorgusal bir bakış açısıyla bakmak lazım. Taptığımız inanç ve kültürü ancak bu şekilde saf ve temiz bir yola çıkarabiliriz. Aksi halde, coğrafyamız, Ortaçağ Avrupa'sını yaşamaya elverişli bir zamana doğru evirilmekte.