DEPREMLE YAŞAMAK..


 R. Ferhat VURAL    05-03-2017  


Halk arasında "deprem dede" olarak bilinen Rahmetli Deprem uzmanı Prof.Dr. Ahmet Mete IŞIKARA,ne zaman depremle ilgili konuşsa "depremle yaşamayı öğrenmeliyiz .." diyordu.

Geçen hafta Adıyaman, 5.5 şiddetinde  bir depremle sarsıldı.Samsat merkezli bu deprem de,45 kişi yaralandı  bir çok ev ve binada yıkılıp hasar gördü.. Allah'a şükür can kaybı olmadı."Deprem değil bina öldürür.." gerçeğiyle bir daha yüz yüze geldik..Çünkü genel olarak depremin olduğu ülkelerde binalar sağlam ise can kaybı o nispette az oluyor,örneğin Japonya gibi.Aynısı bir Afganistan,İran veya Türkiye için geçerli değildir..

17 Ağustos 1999 Kocaeli/Gölcük depreminde İstanbul'da ikamet ediyordum.Küçükçekmece deki evimizde  gece 03.dolayında kulakları sağır eden ürkütücü bir sesle yataklarımızdan fırladık.Can havliyle kendimizi zar zor dışarı atabildik.Feryatlar figanlar,ağlamalar  yeri göğü inletiyordu.Yanı başımızda yıkılan evler ve enkaz altında kalan insanlar vardı..Adeta kıyameti yaşıyorduk herkes can derdine düşmüştü ve 2-3 ay doğru dürüst evlerimize girememiştik..Gölcük depreminin bilançosu çok ağır olmuştu.Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmişti..*

Ülkemizde,zaman zaman yıkıcı depremler olmuştur çünkü fay hatları üzerindeyiz.Erzurum,Erzincan,Van,Muş,Tunceli,Samsun,Balıkesir Kocaeli,Çanakkale vb..bilinen yıkıcı depremlerin yaşandığı illerimizden bir kaç tanesi..Üzerinde durulması gereken nokta şudur.Bir Deprem ülkesi olmamıza rağmen yeterince  gerekli önlemleri alıyor muyuz? Bu soruya herkes gibi bende hayır diyorum.Körü körüne bir kadercilikle işi geçiştiriyoruz.Birileri şu sorunun cevabını vermeli değil mi? Neden 7 şiddetinde bir deprem Japonya da  daha az hasarla atlatılırken daha düşük şiddetli bir deprem biz ve bizim ülkeler de daha çok can kaybı ve hasara neden oluyor? Kaldı ki oralarda depremler çoğu zaman Tsunamiye yol açtığı halde.. Çünkü bizde binalar standartlara uygun yapılmıyor,Zemin etüdünden,kullanılan malzemelere kadar her şeyden çalma/çırpma var..Çimentodan çalınır,demirden çalınır,bina yapılmayacak yerlere inşaat izinleri verilir,gerekli kontroller yapılmaz vs.vs.. Deprem gibi  felaketlerle karşılaşınca da  "Kader.." der işin içinden sıyrılırız..! Hatırlamak ta fayda var.Gölcük depreminde depremzedeler için yapılan prefabrik konutlarda yolsuzluk yapıldı iddiasıyla, dönemin Bakan ve bürokratları yüce divan da yargılanmış "Rahşan affıyla" kurtulmuşlardı, varın gerisini siz tahmin edin.."Deprem öldürmez bina öldürür.."gerçeği de budur.Hiç ders almıyoruz.Ufak bir sarsıntıda yeni inşa edilmiş bir şehir olan Samsat'ta 1.500 konuttan 1.000 tanesi hasar görmüşse sorulacak çok soru var..

Akif'in bu mısraları herşeyi özetliyor..

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

"Tarih"i  "tekerrür"  diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

* wikipedia.org