Suriye'nin geleceği ve bölgedeki roller


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    12-03-2017  


Suriye Savaşı, Rusya, Esad, YPG ve İran dışında kimseye bir şeyler kazandırmadı. Türkiye önemli bir aktör olmasına rağmen, izlediği yanlış politika ve stratejilerle, istediğini elde edemedi. El Bab'in alınmasından sonra, bir sonraki hedefin, Menbiç olduğunu söyleyen Ankara, yine birtakım yanlış hesaplamalarla, bölgede sıkışıp kaldı.

Menbiç'i elinde bulunduran YPG, Esad rejimine devrettiğini söyledi. Böylece Türkiye ve ÖSO El Bab dışında harekat alanı kalmadı. Çünkü Menbiç'te Esad rejimi, ve dolayısıla Rusya bulunmakta. ABD'nin, Rakka operasyonuna YPG'nin her türlü bulunmasını söylemesi ve Rusya'nın "bizler YPG'yi terör örgütü olarak görmüyoruz "çıkışı, olası bir Rakka operasyonunda YPG'nin önemini dile getirmeye çalışıyorlar. Peki Türkiye gibi yıllarca müttefik ve dost olan bir devleti neden oyun alanında tutmaya çalışıyorlar? Bu sorunun cevabı herhalde apaçık. Türkiye'de son zamanlarda yaşanan insan hak ihlalleri , AB ile olan ilişkiler ve yükselen bir siyasi İslam geleneği, Batı'nın Ankara'ya karşı olan güvenini sarstı.

Türkiye, Rakka'da olacak mı?

 Fırat Kalkanı devam edecek mi?

 Bu soruların cevabını vermek henüz çok erken ama, öyle görünüyor ki, biraz hayal kırıklığı yaşanabilir. Asıl bu sorulardan ve gelişmelerden de daha önemlisi, Türkiye ISID'den aldığı bölgeleri kimlere bırakacak? Müttefiki olduğu Rusya'nın terörist olarak gördüğü ÖSO'ya mı? Yoksa Esad'a mı? Her iki cevap tanda pek bir gelişme yok Ankara için. Ama yabancı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, Fırat Kalkanı bitirme aşamasında çünkü harekat alanı kapatıldı Türkiye'nin. YPG'ye saldıramaz çünkü ABD korumakta, Esad'a zaten razı ettiler. Rakka'da görünen o ki, pek sözümüz dinlenmemekte... Bakalım son gelişmeler bizlere neler gösterecek. Umarım her şey, demokrasinin, insan hak ve hürriyetlerinin olduğu bu güzel memleketimiz için hayırlısı olur.