KARDEŞ KISKANÇLIĞI


 Nimet MUTLU    09-04-2017  


Kardeş, aynı kanı taşıdığın,kimi zaman canciğer kimi zaman da  didiştiğin candır. Aile çoğalması aile bireylerinin artmasıyla yani var olan çocuğa yeni kardeşin gelmesi ile mümkündür. Tabloya  baktığımızda çok güzel görülen bu durum kimi zaman aileleri zor duruma sokmakta ve  çocuğu psikolojik olarak sarsabilmektedir.Kıskançlık insan doğasında var olan oldukça normal bir duygudur. Kıskançlık,sadece kardeşler arasında değil yetişkinlerde de çok sık rastlanılan bir durumdur. Her şeyde olduğu gibi kıskançlığında bir dozu olmalıdır. Çocuk anne babasını çok sevdiği için paylaşamaz. Ailelerin zorlandığı bu durumu çocuk ruh sağlığı açısından da kolaylaştırmak gene ailelerin elindedir. Peki bu durumu kolaylaştırabilmek adına neler yapılabilir?

Öncelikle evdeki çocuğa kardeşi olacağı konusunda önceden hazır hale getirilmelidir. Kardeş doğduktan sonra neler yaşanacağı çocukla konuşulmalıdır.

Kardeş doğmadan önce aile bağları kuvvetlendirilmeli( anneanne, babaanne, dede gibi)onların yardımına ihtiyacınız olacaktır.

Kreşe göndermeyi düşünüyorsanız doğumdan sonraya bırakılmamalıdır aksi taktirde çocuk dışlanmış hissine kapılacaktır.

Bebeğin evdeki kardeşe hediyesi ile gelmesi bebeğe karşı yakınlık kurması açısından önemlidir.

Büyük çocuğa kardeşinin bakımında yardımcı olma fırsatı sunulmalı( bez, emzik getirme vs.)

Kardeşler birbiriyle kıyaslanmamalı,

Çocuklara karşı ilgisiz kalınmamalı(Kardeşleri birbirinin yanında severken, diğerini ayırmak)

Çocuklar asla birbiriyle kıyaslanmamalı, eleştirilmemeli

Kıskançlığı tahrik edici sözlerden kaçınılmalı..

En önemli varlıklarımız çocuklarımızdır.Eğer onları kıyaslayarak, ilgisiz bırakıtsak geleceğin hayalsiz, duygusuz yetişkinlerini kendi ellerimizle yetiştirmiş oluruz.

"Dünyada insanın en önemli işi, yüzünü ağartacak çocuklar yetiştirmektir." Bernie Siegel

Birbirine bağlı, sevgi dolu kardeşlerin yetiştirilmesi dileğiyle, sevgiyle kalın